Голос українця на виборах президента оцінили в 10 доларів

Понеділок, 20 липня 2009, 11:45

Нинішня кампанія з виборів президента буде набагато менш затратною, ніж попередні.

Так вважають експерти опитані газетою "Сегодня".

Так, Дмитро Видрін стверджує, що бюджети уріжуть удвічі, Вадим Карасьов — що на 10—15%. Менше буде концертів для виборців, дешевше (аж до 30 гривень у день плюс харчі, тоді як раніше було мінімум 50 грн.) обійдуться послуги "майданарбайтерів", — каже Видрін.

"Жорсткіше стане контроль за витратою коштів, політики відмовляться від послуг високооплачуваних закордонних піарників", — вважає Вадим Карасьов. Як мінімум половина грошей, на їх думку, піде на рекламу.

Видрін стверджує, що голос одного виборця обійдеться кандидатам у президенти в 5—10 доларів, а раніше у півтора-два рази більше, у залежності від його популярності.

"Якщо кандидат планує набрати хоча б 20% голосів виборців — це приблизно 5 млн. осіб, помножте на 10, вийде $50 млн., або близько 400 млн. гривень. Левова частка цієї суми піде на телерекламу, від якої залежить 70% успіху. Далі за популярністю йдуть дешеві білборди. Але користі від них ніякої, — каже Видрін. — Іншу суму витратять на роботу передвиборчих штабів, поїздки регіонами, оплату тим, хто стоїть на мітингах".

Видання оцінило виборчі бюджети Віктора Ющенка й Арсенія Яценюка в 400 мільйонів гривень. Виборча кампанія Віктора Януковича може обійтися в 2,2-2,4 мільярди, а Юлії Тимошенко – 3,5- 3,9 мільярдів гривень. Правда, видання включило в актив прем'єра виплату юліних тисяч, підвищення зарплат і пенсій, а також поїздки по регіонах за рахунок бюджету.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...