Голова ЦВК обіцяє не допомагати Ющенку вдруге стати президентом

Понеділок, 20 липня 2009, 15:13

У голови Центральної виборчої комісії та її членів немає можливостей, щоб фальсифікувати вибори президента.

Про це заявив голова ЦВК Володимир Шаповал в інтерв'ю Радіо "Свобода".

"Я не бачу такого інструментарію (у руках голови ЦВК для того, щоб мати можливість спотворити результати виборів)", - заявив він.

На запитання, чи "можливий в Україні такий варіант, що ви порахуєте правильно голоси і знову президентом буде Ющенко", Шаповал сказав:

"Якщо, наприклад, за президента Ющенка проголосує менше людей, ніж це відповідає вимозі закону, то я особисто, за будь-яких умов, ніколи я – я думаю, що це не тільки я, а й усі інші члени ЦВК (я маю на увазі не конкретно тільки Президента Ющенка) ніяких дій вчиняти не будуть на користь конкретного кандидата. Це однозначно, і я б не хотів взагалі це коментувати. Для мене це просто не питання".

Шаповал також зауважив, що роль екс-голови ЦВК Сергія Ківалова у фальсифікації виборів у 2004 році також була перебільшена.

"Я думаю, що негативна роль пана Ківалова тоді була перебільшеною. Можна припустити, що в нього були симпатії. Політичні… Але я не бачу таких реальних можливостей у нього, щоб він міг, як кажуть, переписати результати голосування, особисто або за допомогою інших членів ЦВК", - заявив Шаповал.

На зауваження, що можна було просто не брати до уваги скарги, які надходили в Центральну виборчу комісію, про численні факти порушень, нинішній голова ЦВК зазначив: "Я не говорив, що він білий і пухнастий. Я говорив, що його роль у тій ситуації – кремаційна, як на мене. А стосовно Центральної виборчої комісії, тут треба бути об’єктивним, у неї є певні можливості, і не більше".

Водночас він визнав, що простір для фальсифікацій є на дільничних комісіях.

"Були, не один факт був на попередніх виборах, коли, скажімо, знаходили протоколи з усіма підписами, з усіма печатками, протоколи територіальних виборчих комісій, але там не було одного – вони не були заповнені. Тобто був виданий, як кажуть, своєрідний карт-бланш", - нагадав Шаповал.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування