Тимошенко доручила підвищувати ціну на газ, а НКРЕ прикрив це вимогою Ющенка

Понеділок, 20 липня 2009, 20:05

Національна комісія регулювання електроенергетики вивчить можливість підвищення тарифів на газ на 20% для населення з 1 вересня, для теплопостачальних підприємств - з 1 жовтня.

Про це заявив голова комісії Валерій Кальченко на брифінгу в Кабінеті міністрів у понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він уточнив, що комісія почала вивчати підвищення тарифів на газ для вищевказаних груп споживачів на виконання доручення президента Віктора Ющенка.

"Комісія, маючи це доручення президента, почала процедуру підготовки виконання заходів щодо підвищення цін на газ", - сказав він.

За його словами, комісія вже почала звертатися до своїх ліцензіатів з проханням надати необхідні матеріали для вивчення обґрунтованості такого підвищення тарифів на газ.

У той же час голова НКРЕ зазначив, що позиція прем'єра Юлії Тимошенко полягає в тому, що в умовах фінансової кризи підвищувати ціни на газ для населення немає необхідності, а підвищення цін на газ для підприємств комунальної теплоенергетики може погіршити фінансово-платіжну дисципліну за розрахунками цих підприємств за спожитий газ.

Як відомо, раніше уряд рекомендував НКРЕ з 1 жовтня переглянути ціни на газ для населення з метою приведення їх до економічно обґрунтованого рівня, який включає в повному обсязі інвестиційну складову для нарощування власного видобутку газу.

Крім того, НКРЕ спільно з Мінпаливенерго та іншими зацікавленими відомствами має в липні-серпні подати уряду план заходів щодо поступового переходу до економічно обґрунтованого рівня цін на природний газ для всіх категорій споживачів.

Поступове підвищення внутрішніх цін на природний газ до економічно обґрунтованого рівня є одним із зобов'язань України в рамках співробітництва з Міжнародним валютним фондом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування