Литвин не поділяє підхід Ющенка до історії

Понеділок, 20 липня 2009, 20:44

В Україні повинен бути універсальний шкільний підручник з історії України, створений вченими Національної академії.

Про це заявив спікер Володимир Литвин в ході робочої поїздки до Запорізької області у понеділок, відповідаючи на запитання журналістів розказав про своє бачення того, якими мають бути підручники з історії України, повідомляє прес-служба парламенту.

Зокрема, він підкреслив: "Я категоричний противник того, щоб бачення минулого тим чи іншим політиком чи державним діячем накладалося на всю країну, і вся країна примушувалася до того, щоб трактувати історичні події в той чи інший спосіб".

Керівник українського парламенту не поділяє позиції і підходи президента у цьому питанні: "Те, що нам потрібно пізнавати наше минуле, розчищати замулені джерела історичної правди, не підлягає сумніву. Але не за рахунок вип’ячування подій, дат і людей, які на це абсолютно не заслуговують".

Литвин вважає, що в Україні повинен бути універсальний шкільний підручник з історії України, і взагалі з історії, авторами якого мають бути вчені Національної академії.

Такий підручник, за його словами, "повинен давати дітям усталені формули та оцінки, які окрім всього іншого, виховували б відчуття національної гордості та патріотизму, давали б розуміння складності нашого історичного процесу і, водночас, консолідували українське суспільство".

Він також повідомив журналістам, що підготував підручник з історії України призначений для студентів історичних спеціальностей, вчителів і викладачів історії: "Вже вийшло три видання, наступного року вийде четверте".

"Це важливо, але для того, аби написати підручник для школярів, треба мати неабиякий талант - не тільки знання, але й вміння уявити світогляд дитини, викласти так, щоб вона зрозуміла матеріал", - сказав Литвин.

"Бо з позиції вченого надзвичайно важко дохідливо, стисло, захоплююче викласти наше минуле. Можливо необхідно було б оголосити конкурс на краще написання такого підручника і забезпечити відповідне фінансування", - зазначив спікер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...