Експерт: візит Байдена – це сигнал для Москви

Понеділок, 20 липня 2009, 21:15

Візит віце-президента США Джозефа Байдена є важливим сигналом для Москви про те, що намагання адміністрації президента США покращити взаємини з Росією не відбуватиметься за рахунок відносин з Україною.

Про це заявив директор програм з міжнародної безпеки Атлантичної ради США Деймон Вілсон, який очолював відділ європейської політики у Раді національної безпеки адміністрації Джорджа Буша, повідомляє Голос Америки.

За його словами, намагання адміністрації змінити риторику та тон взаємин з Росією відклало, у якійсь мірі, формування політики щодо таких країн, як Україна та Грузія.

Саме тому візит Байдена можна також розглядати як можливість почати побудову такої політики, вважає експерт.

"Я думаю, адміністрація зрозуміла, що відновлення взаємин з Росією має відбуватися паралельно з формуванням стабільної політики щодо Східної Європи, включно з такими країнами, як Україна та Грузія", - сказав Вілсон.

"Поки що така політика ще не сформована. До певної міри це можна зрозуміти. Нова адміністрація все ще перебуває у перехідному періоді", - заявив він.

"Частково відсутність сформованої політики пояснюється й тим, що в адміністрації дехто вважає, що питання України та Грузії не є першочерговими для вирішення у цей час", - зазначив експерт.

Водночас, на думку Вілсона, "в цій адміністрації є й інші люди, які переконані, що питання України та Грузії таки є пріоритетними".

"Саме тому я думаю, що візит віце-президента є як важливим сигналом, так і важливим по суті, бо це спроба адміністрації сформулювати свою стратегію та політику у цьому регіоні", - заявив він.

Крім того, експерт зазначив, що це також "сигнал як для українців про беззаперечну підтримку США у процесі демократичної еволюції, через яку проходить Україна, як також нагода мати серйозні розмови один на один з низкою політичних лідерів".

"Зрештою візит також посилає важливий сигнал нашим партнерам у Європі про те, що США досі цінують відносини з Україною і підтримують інтеграцію України у Європу", - сказав Вілсон.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування