Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Повторення Майдану не буде - експерти

Вівторок, 21 липня 2009, 08:02

Протестні настрої в українському суспільстві не настільки великі, щоб на виборах президента повторився "Майдан-2004", вважають експерти.

У ході круглого столу в понеділок директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв підкреслив, що на початку виборчої кампанії багато кандидатів у президенти почали говорити про те, що ці вибори "є Рубіконом, останньою битвою".

"Але суспільна думка, незважаючи на економічну кризу, не має апокаліптичних настроїв, не в істериці і не має наміру змітати всіх", - сказав він.

За словами політолога, якщо у 2004 році був вибір між кандидатом від влади та кандидатом від опозиції, то зараз більш складна ситуація. "Ми маємо навіть не трикутник, а п'ятикутник", - зазначив Єрмолаєв.

"На відміну від 2004 року більшість кандидатів на цих виборах уже перевірені владою, вони не невідомі виборцю", - сказав політолог, нагадавши, що і Ющенко, і Янукович, Тимошенко, Яценюк уже перебували на державних посадах.

У свою чергу директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко підкреслив, що на рейтингу основних кандидатів у президенти відбилася економічна криза.

За його словами, останнім часом, економічна ситуація стабілізувалася й рейтинги основних кандидатів "завмерли". "Зараз начебто протестні настрої високі, але я сумніваюся, що це приведе до того, що буде новий Майдан", - сказав політолог.

За словами Фесенка, на майбутніх виборах є три центри впливу, хоча, як і раніше, залишаються два варіанти. Експерт вважає, що Тимошенко треба буде поборотися за вихід у другий тур.

Водночас, на його думку, у Януковича проблем з виходом до другого туру не буде, але це не означає, що він стане президентом.

Також політолог висловив упевненість, що основні політичні гравці будуть домовлятися, і не виключив проведення таємних переговорів відразу ж після першого туру президентської кампанії та переходу цих переговорів у відкриту фазу відразу ж після президентських виборів.

На думку експерта, домовлятися сторони будуть на відомих умовах - один президент, інший - прем'єр-міністр.

Фесенко вважає, що у випадку перемоги Тимошенко, швидше за все, парламент не буде розпущено, а прем'єр буде виконуючий обов'язки. "І Тимошенко де-факто буде і президентом, і прем'єр-міністром", - вважає він.

У той же час, у випадку перемоги Януковича, на думку експерта, Партія регіонів буде домовлятися з БЮТ. "Якийсь період часу ці політичні сили зможуть проіснувати разом...але недовго", - наголосив Фесенко, зазначивши, що розбіжності між ними неминучі через взаємну недовіру.

Експерт також не виключив, що частина оточення Януковича може вмовляти його на проведення дострокових парламентських виборів під приводом перемоги на президентських виборах і можливих гарних перспективах і на парламентських виборах.

У той же час, він впевнений, що "другий раунд у вигляді парламентських виборів" неминучий.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...