УАПЦ закликає толерантно зустріти патріарха Кирила - щоб зняти стереотипи

Вівторок, 21 липня 2009, 09:29

Українська Автокефальна Православна Церква закликає священство та вірних з розумінням та толерантністю поставитися до візиту в Україну Патріарха Кирила.

Про це в заяві предстоятеля УАПЦ Митрополита Мефодія, повідомляє УНІАН.

"Будьмо гостинними! Утримаймося від будь-яких дій, що зможуть порушити крихкий конфесійний мир в Україні", - закликає предстоятель УАПЦ і зазначає, що Українська Автокефальна Православна Церква з належною пошаною ставиться до УПЦ "під омофором Блаженнішого Митрополита Володимира".

"Ми поважаємо бажання та право священноначалія та вірних цієї Церкви запросити в Україну Святішого Патріарха Московського та розділити з ним радість молитви та спілкування", - зауважує Митрополит Мефодій.

Він зазначає, що єпископат, священство та вірні УАПЦ покладають надію на цей візит Святішого Патріарха Кирила.

"Ми молимося, аби ця проща до святої київської землі стала для нового Предстоятеля Руської Церкви точкою відліку для вироблення нової – вільної від ідеологічних стереотипів – позиції Московського Патріархату стосовно українського церковного питання. Ми сподіваємося, що, перебуваючи в Україні та спілкуючись із нашими співвітчизниками, Святіший Патріарх Кирил зможе особисто переконатися в тому, що єдиним реальним шляхом подолання розколу є повноцінний міжюрисдикційний діалог та створення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви", - наголошується в заяві.

В УАПЦ упевнені, що "подолання розділення (Української Церкви) стане можливим тоді, коли ми відмовимося тлумачити єдність Церкви виключно у адміністративному аспекті, коли ми зрозуміємо, що повна канонічна незалежність – це не розділення православних народів України та Росії, а, навпаки, оптимальний спосіб об’єднання усіх православних християн України довкола спільної Євхаристійної Чаші".

Тому представники УАПЦ закликають Руську Православну Церкву та російське суспільство в цілому до діалогу та поваги до українського культурного, церковного та державного суверенітету.

"Українська Церква є прямою та безпосередньою спадкоємницею Церкви Київської Русі [...] Ми не розглядаємо автокефалію як інститут розділення або відокремлення. Ми прагнемо єдності. Ми бажаємо, аби канонічно визнана православним світом єдина Помісна Православна Церква стала для нашого народу тим священним осердям, довкола якого об’єднається Правобережна та Лівобережна Україна", - наголошує Митрополит Мефодій.

Представники УАПЦ закликають Святішого Патріарха Кирила та єпископат Руської Церкви відповідально поставитися до питання подолання розколу в Україні, адже "кожного дня, доки триває конфлікт між Московським Патріархатом та українським автокефальним рухом, в нашій країні множиться кількість протестантських громад", бо "номінальні православні" розчаровуються у розділеному православ’ї.

"Україна поступово входить у добу новітньої реформації. Найближчим часом протестантські деномінації вже можуть скласти нову релігійну більшість в країні. А ми, розділені та розсварені православні ієрархи, досі не можемо прийти до спільного погляду щодо майбутнього Православної Церкви в Україні", - наголошує автор заяви.

"Процес консолідації Українського Православ’я має розпочатися негайно. Інакше кожен з нас буде нести відповідальність за те, що на межі тисячоліть через розділення Православної Церкви Україна втратила свою православну ідентичність", - вказує предстоятель УАПЦ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...