Підвищення цін на газ уже давно затверджене?

Середа, 22 липня 2009, 12:26

Постанови про підвищення вартості газу на 20% з 1 вересня для населення і з 1 жовтня для теплокомуненерго були ухвалені Національною комісією регулювання електроенергетики 9 липня.

Про це пише газета "Комерсант-Україна", посилаючись на копії постанов №811 "Про затвердження цін на природний газ, що використовується для потреб населення" і №812 "Про затвердження граничного рівня цін на природний газ для підприємств ТКЕ".

Ці постанови були необхідні для отримання Україною кредиту Міжнародного валютного фонду. Як розповіло джерело, близьке до переговорів України й МВФ, документи були передані представникам організації 10 липня.

Крім підвищення на 20% роздрібних цін на газ для населення з 1 вересня, а для ТКЕ – з 1 жовтня, постанови передбачають щоквартальне зростання вартості палива для населення на 20% із 1 січня й до кінця 2010 року. Тарифи на газ для ТКЕ у 2010 році повинні бути підвищені до рівня, що дозволить "Нафтогазу" не компенсувати різницю між ціною закупівлі в "Газпрому" і продажем ТКЕ, пише газета.

У прес-службі НКРЕ коментувати постанови відмовилися. Голова комісії Валерій Кальченко і начальник управління цінової та тарифної політики нафтогазового комплексу НКРЕ Володимир Семенець попросили надіслати факсом копії постанов, висловивши сумніви у їхній справжності, після чого перестали відповідати на дзвінки.

Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський повідомив, що НАК не отримувала копії постанов. Але джерело видання, близьке до компанії, підтвердило їхню справжність, пояснивши, що документи можуть бути опубліковані до 1 вересня, коли вони мають набути чинність.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб вважає, що до 1 вересня постанови можуть бути скасовані, або замість них будуть ухвалені нові.

"Уряду потрібно було щось показати МВФ, щоб вирішити питання по кредиту. Тепер НКРЕ може їх скасувати чи прийняти нові документи, у яких будуть прописані інші умови зростання вартості газу", - каже Тулуб.

Водночас, деякі експерти вважають, що НКРЕ в будь-якому випадку буде змушена підвищити вартість газу для населення.

НКРЕ 20 липня вустами глави комісії повідомила, що вивчить можливість підвищення тарифів на газ на 20% для населення з 1 вересня, для підприємств ТКЕ - з 1 жовтня.

Зараз населення купує природний газ за 402-622 грн. (близько $51,5-79,7) за тис. куб. м (залежно від обсягів споживання). Його вартість для промисловості складає $310 за тис. куб. м. Різниця між ціною купівлі газу ТКЕ у "Нафтогазу" (1176 грн. чи близько $153,7 за тис. куб. м) і ціною купівлі монополією палива в Росії (середньорічна ціна – $228 за тис. куб. м) дотується з держбюджету.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування