Пукача в Україну доставили американські спецслужби?

Четвер, 23 липня 2009, 10:15

Екс-майор Держохорони Микола Мельниченко припускає, що американські спецслужби допомогли затримати в Україні екс-керівника Головного управління карного розшуку МВС Олексія Пукача, обвинувачуваного в убивстві журналіста Георгія Гонгадзе.

"Думаю, що приїзд віце-президента США Джозефа Байдена і піймання Пукача – взаємопов’язані події. За однією з версій, саме американські спецслужби допомогли доставити Пукача в Україну", - сказав він "Комсомольській правді – Україна".

"Це вам не суддя-хабарник Зварич, а досвідчений оперативник, який чудово знав, як і де переховуватись... Він міг елементарно виїхати в те ж Придністров’я чи в Москву – "дірок" на державному кордоні в нас достатньо. Не проблема для нього зробити нові документи, змінити зовнішність за допомогою пластичної операції й оселитися в будь-якій країні", - каже Мельниченко.

На його думку, версія, що Пукач "спокійно пас свиней і корів під носом у рідних правоохоронних органів" – це "повна маячня".

"Такого бути не могло. Я думаю, що тут усе ж таки відбулися міждержавні переговори на дуже високому рівні", - сказав Мельниченко.

"І хочу подякувати за затримання Пукача Валерію Хорошковському, заступнику керівника Служби (безпеки України)", - сказав екс-майор, наголосивши: "Хорошковському (а не голові СБУ Валентину Наливайченку). Блискуча операція. В Україні ще є професіонали, які вміють проводити активні спецзаходи".

При цьому Мельниченко упевнений, що справа Гонгадзе – інструмент політичного тиску і шантажу, який буде використано й під час прийдешніх виборів.

"Те, що ця справа є інструментом політичного тиску і шантажу, ні для кого не секрет. І я сподіваюся, що це буде остання виборча кампанія, у якій вона буде використана", - сказав він газеті "Комерсант-Україна".

У той же час, Мельниченко не має наміру змінювати своє ставлення до слідства у справі Гонгадзе через те, що з Пукачем уже працює Генпрокуратура.

"Мельниченко більше двох років дуже активно співпрацює з Генпрокуратурою України. Це почалося тоді, коли змінили слідчу групу і її куратором став Микола Голомша. До речі, хочу підкреслити: якщо тільки Голомшу спробують відсторонити, я одразу припиню контакти зі слідством!", - попередив він.

За словами Мельниченка, є такі побоювання. "Ще в грудні 2008-го я передав свої записи Голомші й міжнародним експертам у Вашингтоні... Експертиза мала завершитися ще влітку минулого року. Минув рік, а ми не маємо результатів і справи, переданої до суду, - а справа ж політична!", - сказав він.

Але Мельниченко сподівається, що до початку виборчої кампанії суд отримає всі матеріали, "і обвинувачення висунуть, у першу чергу, нинішньому спікеру Володимиру Литвину, екс-президенту Леоніду Кучмі й екс-голові СБУ Леоніду Деркачу".

"Ще, на мою думку, арешт Пукача свідчить: у Віктора Ющенка є шанс перемогти на виборах у 2010 році", - додав Мельниченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування