Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк почав воювати з Тимошенко за допомогою її минулого

Четвер, 23 липня 2009, 12:37

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк заявляє, що газовий контракт, підписаний НАК "Нафтогаз України" з директиви Юлії Тимошенко, веде країну до банкрутства.

Про це він сказав в інтерв’ю газеті "Аргументы и Факты", повідомляє його прес-служба.

"Сьогодні Нацбанк друкує гроші для того, щоб погасити газові борги перед Росією, але нескінченно так тривати не може, і ми зірвемо терміни оплати. Відповідно, росіяни, за умовами договору мають право вимагати передоплату. І вони її вимагатимуть. А платити "Нафтогазу" нічим – на ньому і так висять десятки мільярдів гривень кредитів", – підкреслив Яценюк.

Наступним кроком з боку Росії, на його думку, стане відключення газу для всієї країни "у зв’язку з невиконанням Україною важливих умов нинішнього підписаного Юлією Тимошенко контракту".

"Це санкції і штрафи, які зростають в прогресії. Це можливість звернення стягнення на майно. Тобто насамперед на ГТС України. Фактично, це означає банкротство нашої держави", – заявив політик.

У розмові про причини підписання такого газового контракту Яценюк сказав: "За фактом діяльності ЄЕСУ було порушено кримінальну справу в Росії, а в США – проти Лазаренко. Саме звідси "ростуть ноги" невигідного для України нинішнього контракту. У прем'єр-міністра просто немає простору для маневру".

Лідер "Фронту змін" нагадав, що 2001 року було підписано контракт, згідно з яким ціну газу для України було знижено до $50 за тисячу кубометрів і прив'язано до ставки транзиту російського палива на рівні $1,09 за кожні сто кілометрів транспортування. "Ці умови було зафіксовано до 2009 року включно. Українська влада мала докласти всіх зусиль, аби зберегти умови договору" – підкреслив Яценюк.

За його словами, збитки для країни від передчасного розриву контракту 2001 року становлять десятки мільярдів доларів.

"Це злочин, і винні в ньому мають бути покарані. За роки незалежності в нашій країні у сфері газу накопичилося злочинів на багатотомну справу. Окремі томи цієї справи мають бути присвячені й газовим посередникам. "Ітера", "ЄЕСУ", "РУЕ", "Республіка", "Газпромзбут" – усе це потребує розслідування", – підкреслив він.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування