Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Друг Пукача вважає, що його зловили, щоб підвищити рейтинг Ющенка

Четвер, 23 липня 2009, 15:43

"Регіонал" Василь Грицак, який служив у МВС разом з генерал-лейтенантом Олексієм Пукачем, вважає його затримання спланованою політичною акцією.

"Я допускаю можливість, що затримання Пукача притримували до певного часу, коли цю карту можна було б розігрувати для певних політичних цілей", - сказав Грицак в інтерв'ю "Публичным людям".

"Так само, як і колись західні спецслужби спланували операцію "Україна без Кучми". Це була операція з дискредитації режиму Кучми та України в цілому, як держави, яка тоді могла піти на зближення з Росією", - додав він.

Частиною цієї операції, на думку Грицака, був майор Микола Мельниченко, "якого завербували спецслужби і який нібито записував президента Кучму".

На його думку, метою нинішнього сценарію є "виправдання" президента Віктора Ющенка.

"Мовляв, я обіцяв розкрити цей злочин і дотримав слово. Потім, метою може стати дискредитація деяких політичних лідерів: Литвина і Тимошенко. Хоча я взагалі не розумію, до чого тут Тимошенко. Формально МВС у той час підпорядковувалося прем'єр-міністру, яким був Віктор Ющенко", - сказав Грицак.

"Щодо Литвина - теж маячня. Голова адміністрації не командував міністром внутрішніх справ і не розробляв жодних операцій. Не було жодних контрольних функцій у голови адміністрації президента. Хоча я не виключаю, що його було проінформовано про цю справу", - додав він.

На уточнююче питання, чи вважає він затримання Пукача спланованою західними спецслужбами операцією, спрямованою на дискредитацію Тимошенко і Литвина, а також на підняття рейтингу Віктора Ющенка, Грицак відповів:

"Так, я думаю, що це дуже ймовірно".

Водночас, на його думку, роль Пукача у "справі Гонгадзе" - незначна".

"Він не може навіть назвати замовників, тому що він їх не знає. Команду на зовнішнє спостереження йому міг давати, швидше за все, один із заступників міністра МВС, який його курирував. Але і вони не знають замовника. Тому говорити, раз зловили Пукача - злочин розкрито, не можна", - сказав Грицак.

Він також сказав, що не вірить у те, що Пукач особисто вбивав Гонгадзе, оскільки довгий час з ним спілкувався.

"Я вважаю, що ми (з Пукачем) були друзями... Я знав його службовий шлях, знав, наскільки його поважали працівники служби. Мало того, його поважали працівники й інших служб. Для мене це був зразок солідного керівника, високого професіонала, дуже достойного сім'янина, який любив дочок, поважав дружину, який завжди в розмовах розповідав про дітей, про батьків", - сказав Грицак.

"Я щиро вам кажу, - я у це не вірю. Коли буде рішення суду і я побачу його кадри, де він скаже, що він скоїв цей злочин... Давайте розділимо це так: що він особисто скоїв це злочин. Те, що його втягнули до скоєння цього злочину - це для мене інша половина, я це обговорювати не хочу. А якщо він особисто скоював цей злочин, значить для мене цієї людини після рішення суду існувати не буде, я його тільки тоді буду зневажати. Сьогодні я його ціную, шаную і пам'ятаю його таким, яким він був", - додав він.

Водночас Грицак зазначив, що "всі знали", що Пукач був причетний до зникнення Гонгадзе.

"Всі ми знали, що служба зовнішнього стеження МВС України стежила за Гонгадзе, всі ми знали, що він, як керівник цієї служби, був у курсі всіх справ. Його відповідь, що він причетний (до справи Гонгадзе) - це, напевно, його чесна відповідь", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування