Банкова: країну готують до фальсифікацій на виборах

П'ятниця, 24 липня 2009, 22:28

Зміни до закону про вибори президента, ухвалені Верховною Радою системно та комплексно готують країну до фальсифікацій на виборах.

Про це заявила заступник голови секретаріату президента Марина Ставнійчук в ефірі 5 каналу.

"Можна стверджувати, що сам закон буде провокувати тих кандидатів, які збираються перемагати на виборах, достатньо широко використовувати технічних кандидатів", - зазначила вона.

"Важливо говорити про те, що взагалі скасовано інститут оскарження результатів голосування. Це дійсно є безпрецедентно і цинічно", - наголосила Ставнійчук.

Заступник голови секретаріату прогнозує, що президента Віктор Ющенко застосує право вето щодо цього закону. "У нас є ще можливість звернутися до Конституційного Суду", - нагадала Ставнійчук.

У свою чергу депутат від БЮТ Валерій Писаренко переконаний, що "буде і вето президента, і його подолання, буде й звернення до Конституційного Суду".

"Ми будемо чекати рішення КС, але закон буде діяти з того моменту, і тут буде залежати від того, наскільки КС буде юридично підходити з правової точки зору до закону, який ми ухвалили", - сказав він.

"Якщо Конституційний Суд, наприклад, у середині виборчого процесу, визнає окремі положення неконституційними, це вплине на юридичну чистоту процесу", - вважає депутат.

"Ми будемо обирати президента за Конституцією. Закон встановлює технічні процедури, і порушення технічних процедур може вплинути на оскарження результатів виборів", - заявив Писаренко.

Також він наголосив, що зміни до закону про вибори президента був у порядку денному позачергової сесії парламенту і "він повністю відображає положення чинної Конституції".

"Така нервова реакція з боку секретаріату президента нам зрозуміла. У президента, за змінами до закону, зникають права, якими він міг маніпулювати виборчими комісіями, їх складом та іншим", - зазначив бютівець.

"У мене таке враження, що у секретаріаті президента відбувається дежавю 2004 року. Але там не команда колишнього президента, а команда президента Ющенка, який намагається використовувати ті ж самі засоби і ті ж самі методи, що використовувалися проти нього, як проти кандидата у президенти", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування