Релігійні лідери застерігають Кирила від політичних заяв

Понеділок, 27 липня 2009, 14:52

Релігійні лідери висловлюються за незалежність українського Православ’я та застерігають Патріарха Кирила від політичних заяв.

Про це йдеться у заявах предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату, патріарха Київського і всієї Русі-України Філарета (Денисенка), митрополита УАПЦ Мефодія та глави Української Греко-католицької церкви, верховного архієпископа, кардинала Любомира Гузара з нагоди візиту в Україну глави РПЦ патріарха Кирила, повідомляє УНІАН.

У заяві патріарха Філарета зазначається: "У Московського патріарха в Україні є паства, яка визнає його своїм духовним пастирем. І ми шануємо право Російського патріарха молитися разом з паствою, проповіддю та спілкуванням настановляти її у християнських чеснотах". Однак, на його думку, "разом з церковними справами Російський патріарх буде прагнути облаштувати і справи політичні".

Глава УПЦ КП нагадує, що до обрання на патріарший престол Москви владика Кирил як керівник Відділу зовнішніх церковних зв’язків МП протягом майже 20-ти років "значною мірою провадив політику РПЦ щодо України". "Саме на ньому лежить велика частина відповідальності за розділення Української Церкви у 1992 р. і за те, що воно триває й досі. Він несе відповідальність за використання структур Московського патріархату в Україні як знаряддя російської державної політики", - стверджує патріарх Філарет.

Він переконаний, що патріарх Кирило приїхав до України не тільки для того, щоб служити і молитися, а й щоб далі "пропагувати політичний проект інтеграції України в Росію, пропагувати повернення до тієї єдності під владою Кремля, якої [...] Україна позбулася у 1991 році".

"Цей політичний проект може носити різні назви: "Свята Русь – Росія, Україна і Білорусь", "історична Русь", "східнослов’янська цивілізація", "єдність православних народів". Але під різними назвами криється одна сутність – позбавлення України її незалежності", - стверджує глава УПЦ Київського патріархату.

Він наголошує, що Російська Церква "є і Помісною, і автокефальною, проте вперто не визнає права на такий статус за Церквою Українською, хоча християнство прийшло в землі нинішньої Росії з Києва, а не навпаки".

"Ми не пропагуємо ненависті до росіян чи Російської держави, як нам це закидають опоненти. Ми лише критично ставимося до дій нинішньої російської політичної і церковної влади, що прагне позбавити Україну незалежності", - запевняє патріарх Філарет.

Він зазначає, що Київський патріархат не братиме участі в акціях протесту, а буде молитвою й богослужінням 27 і 28 липня відзначати 1021-шу річницю Хрещення Київської Русі-України і свято рівноапостольного князя Володимира, прохаючи благословення для Української землі, народу й держави і подолання розділення Української Церкви, а також порозуміння з Російською Церквою.

"Цим Зверненням ми ще раз публічно сповіщаємо про нашу готовність в часі візиту патріарха Кирила провести зустріч або на рівні предстоятелів наших Церков, або на рівні повноважних делегацій", - йдеться також в заяві Філарета.

Зі своїми зверненнями до патріарха Кирила та вірян виступили й предстоятель УАПЦ митрополит Мефодій (Кудряков) та глава УГКЦ, кардинал Любомир (Гузар).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування