Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко просить ГПУ завадити Тимошенко брати необґрунтовані кредити

Понеділок, 27 липня 2009, 20:08

Президент Віктор Ющенко звернувся до Генпрокуратури з проханням вжити заходів щодо недопущення залучення економічно необґрунтованих кредитів усупереч національним інтересам України і з порушенням чинного законодавства.

Про це заявив представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба глави держави.

Він зазначив, що враховуючи позитивні результати консультацій з ЄК, президент закликає керівництво уряду і "Нафтогаз" невідкладно здійснити практичні дії з якнайшвидшої реалізації домовленостей з Єврокомісією і міжнародними фінорганізаціями щодо отримання кредитів для оплати закачування газу в ПСГ – на вигідних умовах і за прозорою схемою.

Соколовський зазначив, що уряд втратив невиправдано багато часу.

Адже іще у січні цього року Ющенко вимагав від уряду невідкладно сформувати і затвердити реалістичний фінансовий план "Нафтогазу" – особливо зважаючи на ризики, створені згубними для України газовими контрактами від 19 січня 2009 року, йдеться у повідомленні

"Після цього слід було негайно розпочати переговори з Єврокомісією і РФ щодо оплати газу для ПСГ і завершити ці переговори до початку сезону закачування газу, у травні. Уряд, на жаль, проігнорував і цю вимогу президента", - сказав представник Ющенка.

"Більше того, всілякими способами затягуючи переговори з Європою, керівництво Кабміну січні розпочало таємні перемовини щодо отримання сумнівних зовнішніх запозичень, у тому числі із залученням офшорних компаній на зразок кіпрської "Тройки Діалог", – наголосив Соколовський.

Натомість доцільно було б об'єднати зусилля уряду, "Нафтогазу" та інших інституцій для забезпечення умов українським споживачам газу щодо вигідних авансових закупок і зберігання в ПСГ відносно дешевого імпортного газу в 2009 році – для споживання його в майбутньому, після підвищення ринкових цін, наголосили у прес-службі.

Ющенко вважає неприпустимим втягування нашої держави в економічно невиправдані боргові зобов'язання, тим більше, за тіньовими посередницькими схемами, йдеться у повідомленні.

Крім того, президент вимагає від уряду невідкладного посилення соціально захисту неплатоспроможного населення при підвищенні цін на газ.

"У цій ситуації президент вимагає від уряду невідкладного посилення соціального захисту неплатоспроможної частини населення шляхом підвищення рівня і прозорості адресної допомоги на компенсацію росту цін на газ", – сказав Соколовський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування