"Кандидати-олімпійці" нагнітають істерію навколо виборів – член ЦВК

Понеділок, 27 липня 2009, 22:51

Член ЦВК Михайло Охендовський закликає уникати заяв про фальсифікацію виборів до початку виборчого процесу.

Про це він сказав в ефірі 5 каналу.

"З боку певних кандидатів, які збираються взяти участь у майбутніх виборах за олімпійським принципом "головне участь, а не перемога", вже зараз лунають заяви про те, що результати майбутніх виборів будуть сфальсифіковані", - зазначив член ЦВК.

"Нагнітається певна істерія. Майбутній перебіг передвиборчого процесу драматизується заздалегідь, на цей час ще безпідставно", - заявив Охендовський.

"Деяким кандидатам, я не хочу їх називати технічними, але вони будуть брати участь заради самої участі, їм треба вже зараз виправдовувати ті кошти політичних спонсорів, які в них вкладаються", - вважає він.

Також Охендовський заявив, що ЦВК не виробляла офіційної позиції щодо змін до закону про вибори президента, які ухвалила Верховна Рада.

Водночас він вважає, що "основна мета цього закону - аби майбутній президент був визначений не рішенням суду, а голосуванням виборців".

"Є певний ризик того, що ми можемо почати обирати за чинним законом, а після того, впродовж виборчого процесу, зміни до закону наберуть чинності. Це ризик, якого я, як один з організаторів виборів, хотів би уникнути", - сказав Охендовський.

Член ЦВК наголосив, що на майбутніх виборах виборці, які позбавлені можливості самостійно пересуватися, будуть голосувати у тому порядку, у якому голосували раніше.

Також Охендовський пояснив, що закон про державний реєстр виборців дає можливість виборцю, який проживає не за місцем реєстрації, заздалегідь звернутися зі вмотивованою заявою до органу ведення реєстру, де виборець попросить включити його до реєстру.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування