Кирило: "Прагнення до єдності росіян і українців – не вичерпалося"

Вівторок, 28 липня 2009, 15:18

Патріарх Московський і Всієї Руси Кирило вважає, що бажання зберігати єдність з Московським патріархатом зберігається у православних віруючих України, незважаючи на всі політичні зміни.

"Прагнення до братнього єднання не вичерпалося в православного українського народу, і сьогодні я в цьому зміг на власні очі переконатися, поглянувши на всіх вас", - звернувся патріарх Кирило у вівторок до віруючих, присутніх на літургії на площі Києво-Печерської лаври на честь дня святого рівноапостольного князя Володимира.

За словами патріарха, ця єдність православних росіян та українців "не політична і не імперська, але це єдність у Христі, яку Господь створив для нас та утворив не тільки словом, але кров'ю своєю".

"І, вірні цій єдності, ми підемо і далі історичним шляхом, з покорою і любов'ю до всіх і з надією на Бога", - заявив патріарх, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Голова РПЦ зазначив, що святковий для всіх православних християн настрій має також і "сумні відтінки".

"Не всі наші єдиновірні брати розділяють з нами це свято, інші перебувають за рятівною огорожею Церкви, поза її дорогоцінною єдністю", - сказав він.

На патріарші богослужіння у Києво-Печерській Лаврі зібралося у вівторок кілька тисяч осіб.

Водно час поблизу стін готелю "Київ", де має відбудуться офіційний прийом Кирила, проходить мітинг протесту УНА-УНСО проти його приїзду в Україну.

В акції беруть участь близько 100 осіб, які розташувалися уздовж вулиці Грушевського, де знаходиться готель "Київ". Поряд з мітингувальниками перебуває близько десятка віруючих РПЦ. Вони тримають у руках транспаранти з написом "Ми православні" та "Кирило - наш патріарх".

Прихильники УНА-УНСО вигукують гасла "Геть московського попа!" і "Кирила - на Курили". Крім того, вони тримають у руках транспаранти з написами "Україні потрібна єдина помісна церква".

Правопорядок охороняють близько 50 міліціонерів, які стоять уздовж шеренги мітингувальників.

Як відомо, раніше голова Української православної церкви Київського патріархату Філарет провів святкову літургію на честь дня святого рівноапостольного князя Володимира біля пам'ятника святому.

Хресна хода УПЦ-КП завершилася на Володимирській гірці. Біля пам'ятника зібралося близько 4 тисяч представників духовенства та віруючих.

У своїй проповіді під час літургії Філарет заявив, що в Україні немає єдиної помісної православної церкви.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування