Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кирило вважає, що сталінізм не ставив на меті знищення людей?

Вівторок, 28 липня 2009, 20:20

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило заявляє про неприйнятність ревізії історії, особливо історії Великої Вітчизняної війни.

Про це він заявив в ефірі телеканалу "Інтер" у вівторок.

"Брехня історична породжує неправду сучасного життя. На брехні не можна побудувати людське благополуччя, на брехні не можна побудує людське щастя", - сказав патріарх.

"Якщо ми створюємо помилкові історичні концепції, ми диявольську брехню, а диявол - батько брехні, закладаємо в основу буття народу. І такі експерименти не проходять", - зазначив Кирило.

Глава РПЦ також додав, що такі експерименти "завжди проваляться, але крах їх, на жаль, веде за собою людські жертви, у прямому і переносному сенсі слова".

"Нещодавно Рада Європи прийняв постанову, яка ставить на один рівень нацизм та сталінізм. Я аж ніяк не є прихильником або захисником тої сталінської епохи...У мене свій політичний погляд і своя біль, пов'язаний з цією історією", - зазначив патріарх, висловивши думку, що вони відрізняються.

Порівнюючи ці режими, він зазначив, що "і у нацизму, і сталінізму є репресії, і проти свого власного народу теж, як і у багатьох інших режимів, які існували".

"Але чим нацизм відрізняється від будь-якої іншої системи? Він відрізняється своїм людиноненависництвом...Це політика і філософія, яка виправдовувала будь-яку людську жорстокість, яка ставила своєю метою знищення людей. Ось чому ще не можна ставити все на один рівень", - сказав глава РПЦ .

Кирило також зазначає, що приїхав у Києв як прочанин і не розглядає свій візит як патерналізм.

"Коли я кажу пасторський візит - я не вкладаю у цей термін ніякого патерналізму, ніякого погляду зверху вниз, я приїхав сюди як прочанин", - заявив він.

Говорячи про причини свого візиту в Україну, патріарх сказав: "Тут багато у чому буде вирішуватися наше майбутнє. Наше - під цим словом я маю на увазі всіх нас, людей, що належать до єдиної цивілізації, давньої Київської Русі, яка розквітла, розвинулась і стала потужним чинником світової цивілізації".

"Я б хотів, щоб без упередженої думки, без апріорного заперечення всього того, що я буду говорити, слухали мене, і ті, у кого немає причин з особливим пієтетом зустрічати у Києві патріарха Московського і всієї Русі", - сказав Кирило.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування