Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кирило: "Україні не потрібно експериментувати з іменами"

Вівторок, 28 липня 2009, 21:24

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило вважає небезпечною для українського суспільства героїзацію суперечливих історичних особистостей, не об'єднують, а розділяють народ.

"Я глибоко переконаний, що в Україні не потрібно експериментувати з іменами, які сьогодні розділяють саму Україну", - заявив патріарх у вівторок в ефірі телеканалу "Інтер".

За його словами, якщо символом країни стає особистість, яка відображає "партикулярні інтереси", це призводить лише до "розділу, занепокоєння" у суспільстві.

"Коли зараз мені кажуть, що для здобуття української національної самосвідомості нам потрібні нові імена, які розділяють віруючих українців - я вже не кажу про росіян та українців - але імена, які саму Україну розділяють, мені ця логіка незрозуміла", - заявив патріарх.

Він вважає, що "будь-який політик, який піклується у тому числі про свій образ, ефективності своєї політики, повинен в першу чергу підтримувати символи, які об'єднують країну".

Той факт, що історичним символом України був у підсумку визнаний Ярослав Мудрий, на думку патріарха, доводить відомий вислів про те, що "голос народу є голос Божий".

Так само, за його словами, і князь Олександр Невський, визнаний ім'ям Росії, є "особистістю, яка не може поділяти - вона об'єднує, і не тільки сучасну Росію, але й людей України, Білорусії, з'єднує історичні епохи у собі".

Крім того, Кирило вірить, що православна цивілізація здатна внести свій внесок у створення єдиної Європи та діалог Сходу і Заходу не повинен базуватися лише на принципах західного світу.

Він шкодує, що інтеграція до Європи в даний час проходить не для отримання ідей, а для того, "щоб ситно їсти", а також ради "шлунка та кишені".

"У нас є ця потенція до розвитку справжнього діалогу Сходу і Заходу. Не діалогу вершника з конем, реального діалогу рівновеликих партнерів. І ось тільки такий діалог приведе до побудови єдиної Європи", - підкреслив патріарх.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування