Українці відмовилися спостерігати за виборами в Молдові

Середа, 29 липня 2009, 14:19

Українські спостерігачі від ENEMO вирішили відмовитися від присутності на позачергових парламентських виборах Молдови через тиск з боку влади республіки.

Про це з Кишинева повідомив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

"Вчора і сьогодні вже протягом декількох годин українці їдуть додому", - сказав Черненко.

Він повідомив, що молдавська влада створила такі умови для роботи спостерігачів, при яких нормально працювати неможливо. "У цих умовах місія прийняла рішення згорнути роботу", - додав він.

Черненко нагадав, що тільки 2 з 14 українських спостерігачів одержали акредитацію для роботи в Молдові, не зважаючи на те, що були подані всі необхідні документи. За його словами, іншим відмовили, нічим не мотивуючи це рішення, а 5 українців були депортовані у вівторок з Молдови.

Інші планують повернутися в Україну в середу, додав він.

Як відомо, у середу проходять позачергові вибори парламенту Молдови.

22 липня ЦВК Молдови прийняла постанови про запрошення до спостереження за виборами місії ENEMO - Європейська мережа організацій за спостереженням за виборами.

Намір взяти участь у місії висловили 140 активістів громадських організацій з 12-ти країн, у тому числі 14 представників Комітету виборців України.

Однак ЦВК Молдови без мотивації і пояснень відмовилася надати акредитацію переважній більшості спостерігачів від ENEMO. Статус офіційних спостерігачів одержали лише 55 осіб із заявлених 140.

З 14-ти представників КВУ офіційними спостерігачами зареєстровано тільки двоє.

Оскільки більшість спостерігачів ENEMO на момент ухвалення рішення ЦВК про відмову в акредитації вже прибула в Молдову, керівництво місії повторно звернулося до молдавської ЦВК із проханням про акредитацію. Але ввечері 27 липня ЦВК повторно відмовила в акредитації.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування