У ЄС уважно прочитають лист української інтелігенції

Четвер, 30 липня 2009, 08:30

У Єврокомісії запевняють, що уважно прочитають звернення української інтелігенції та спробують зарадити.

У відповідному відкритому листі група українців просить в адміністрації США та урядів країн Євросоюзу допомоги демократії, передає "Німецька хвиля".

У своєму листі українська інтелігенція закликає Захід якнайшвидше лібералізувати візовий режим з ЄС та США, сприяти більш активним відносинам України з НАТО, зробити проект "Східне партнерство" дієвим інструментом модернізації країн-учасниць, а не "відкупним внеском від Брюсселя", та забезпечити прозорість енергетичного ринку.

Представниця Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Наталя Беліцер підписала цей лист, оскільки поділяє занепокоєння, що і Європейський Союз, і Сполучені Штати Америки нині надто формально ставляться до партнерства з Україною.

"Ця ініціатива інтелігенції дуже вчасна. І робити це треба, аби показати, що всі ці переговори з нашими партнерами – не лише на відкуп МЗС. Ці нормальні людські контакти є потрібними реальної інтеграції України в європейську та євроатлантичну спільноту", - сказала Беліцер.

Прес-секретар представництва Єврокомісії в Україні Давид Стулік зазначив, що подібні відкриті листи нормальна європейська практика, яка допомагає почути думку громадськості.

"Ми завжди раді чути такі думки, коли українські громадяни за європейську інтеграцію, аби наблизити Україну до європейських стандартів. Це те, що допоможе самим українським громадянам", - наголосив Стулік і додав, що цей лист уважно вивчить Єврокомісія і спробує дослухатися до всіх зауважень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування