"Нафтогаз" через непрозорість може стати легкою "здобиччю"?

Четвер, 30 липня 2009, 09:03

Кабінет міністрів заявив про початок переговорів з кредиторами НАК "Нафтогазу України" про реструктуризацію боргів компанії.

За оцінками незалежних аналітиків, вони можуть сягати 12 мільярдів євро.

Структура та обсяг зовнішньої заборгованості "Нафтогазу України" офіційно не оприлюднюється протягом останніх років, сказав експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

Разом із тим, він вважає, що європейські кредитори можуть бути зацікавленими у поступках, оскільки криза світової фінансової системи призвела не лише до зростання недовіри позичальників, а й до скорочення їхньої кількості.

Президент київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук сказав, що лише німецьким та іншим приватним та державним фінансовим установам "Нафтогаз України" міг заборгувати до 12 мільярдів євро.

Тодійчук висловився за максимально прозорий процес реструктуризації боргів та структури компанії за участі кредиторів та громадськості.

За його словами, діяльність державного підприємства нині є абсолютно непрозорою.

Експерт не виключив, що в такому режимі будуть здійснені спроби заволодіти майном, цінними паперами або контрактами "Нафтогазу України", як з боку російської сторони, так і з боку українських олігархів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування