Ющенко скаржиться, що ЄС гальмує їхній спільний проект

Четвер, 30 липня 2009, 10:51

Президент Віктор Ющенко критикує представників ЄС за повільну реалізацію проектів ініціативи "Східне партнерство".

Про це заявив заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук, повідомляє прес-служба президента.

Він зазначив, що на думку Ющенка, важко назвати задовільним прогрес, досягнутий переговорними сторонами при опрацюванні та розгляді конкретних проектів, які мають реалізовуватися у рамках ініціативи.

"Президент вважає достатньо низьким рівень конкретики у дискусіях між Україною та ЄС з питань практичної реалізації проектів "Східного партнерства", – зазначив Гончарук.

На думку Ющенка, "Східне партнерство" не повинно полягати у забезпеченні додаткових обсягів "старих" механізмів, які вже реалізовувалися між ЄС та країнами-партнерами.

"Навпаки, майбутні проекти цієї ініціативи повинні мати новаторський характер та позитивно вплинути на сфери, яких стосуватимуться, – зокрема, інституційну розбудову, регіональний розвиток, створення інтегрованої системи управління кордонами відповідно до норм ЄС, поглиблення співпраці в енергетичній сфері", – сказав Гончарук.

У цьому контексті він висловив думку, що розгляд проектів за основними тематичними платформами "Східного партнерства" ускладнюється низкою об‘єктивних факторів, що не залежать від української сторони.

"Йдеться, зокрема, про відсутність у представників Єврокомісії єдиного підходу та комплексного бачення майбутнього механізму взаємодії у рамках партнерства, відсутність узгодженого механізму оформлення проектних заявок та уніфікованої форми подання проектних пропозицій, а також триваючу внутрішню дискусію в ЄС щодо концепції практичної імплементації ініціативи", - вважає він.

Водночас Гончарук висловив упевненість, що "оперативне вирішення з боку ЄС усіх процедурних питань щодо розгляду та ухвалення проектів відповідає інтересам як самого Євросоюзу, так і держав-учасниць ініціативи".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування