Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура виявила порушення на ринку фінпослуг

Четвер, 30 липня 2009, 14:10

Генпрокуратура виявила порушення законів з боку Держкомісії з регулювання ринків фінпослуг України.

Зокрема, в ході перевірки встановлено, що Держфінпослуг порушує закони про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг, про страхування та про кредитні спілки, повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Перевірка виявила чисельні порушення при видачі ліцензій. Окремим фінустановам їх видано на підставі документів, що не відповідали ліцензійним умовам або з порушенням встановлених термінів.

Облік інспекційних перевірок, вжитих заходів впливу та контроль за реальним усуненням виявлених порушень у діяльності фінансових установ комісією не забезпечено. Як наслідок – порушення фінансовими установами та їхніми посадовими особами термінів виконання приписів та розпоряджень Держфінпослуг про усунення порушень набули системного характеру, сказано в повідомленні.

Проте всупереч ст.ст. 41 та 43 закону "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", ст. 188-29 Кодексу України про адміністративні правопорушення їх до передбаченої законом відповідальності не притягують.

Комісія тривалий час не заявляє позови про примусове стягнення штрафів, які не сплачені фінансовими установами у добровільному порядку. Контроль за реальним виконанням судових рішень про стягнення штрафів не ведеться, матеріали для їх примусового виконання до державної виконавчої служби не направляються.

Також приймаються незаконні рішення про застосування заходів впливу та звільнення від відповідальності, які опротестовано Генпрокуратурою, зазначають у ГПУ.

Зокрема, незважаючи на недотримання ТОВ "Керуючий адміністратор пенсійних фондів "Паритет" вимог пункту 3.3 Положення про здійснення фінмоніторингу фінансовими установами, провадження у справі про невиконання вимог закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом" було закрито.

Крім цього, виявлені суттєві порушення положень закону "Про звернення громадян", що допущені з вини посадовців Держфінпослуг.

За результатами цієї перевірки голові Держфінпослуг внесено подання з вимогою притягнути винних до відповідальності, принесено п'ять протестів, які вже розглянуто та задоволено, направлено інформацію прем'єр-міністру України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування