МЗС: РОСІЯ ДЕМОНСТРУЄ НЕБАЖАННЯ РОЗВИВАТИ РІВНОПРАВНЕ ПАРТНЕРСТВО

Четвер, 30 липня 2009, 17:39

Український МЗС розцінює рішення Росії вислати двох українських дипломатів як небажання розвивати партнерство з Україною.

Таку заяву МЗС в четвер поширила прес-служба міністерства.

"МЗС розглядає витримане у свідомо загостреній формі повідомлення МЗС РФ від 29 липня ц.р. як таке, що невиправдано ускладнює українсько-російський діалог", - наголошується в документі.

"А рішення про "дзеркальну" реакцію щодо українських дипломатів без жодної аргументації, як свідчення небажання розвивати рівноправне партнерство з Україною", - зазначається в заяві.

Також в документі зазначається, що протягом останнього часу Україна неодноразово привертала увагу Росії, що окремі працівники посольства РФ, а також Генконсульства в Одесі займаються діяльністю, "несумісною з їх дипломатичним статусом".

Також наголошувалось, що "в розпорядженні української сторони є документально підтвердженні факти про їхні дії, які завдають шкоди національним інтересам нашої держави".

"Ухвалюючи рішення рекомендувати припинити двома згаданими особами їхньої місії в нашій державі, українська сторона виходила з того, що подальше ігнорування російською стороною цих фактів наноситиме істотну шкоду інтересам національної безпеки України", - наголошується в заяві.

Також МЗС зазначає, що з самого початку Україна запропонувала "не виносити ці питання в публічну площину".

"МЗС України розраховувало, що російська сторона, як це прийнято в міжнародній практиці, самостійно здійснить у розумні терміни ротацію згаданих дипломатів, не провокуючи напруження в двосторонніх відносинах. На жаль, цього не відбулося, що спричинило прийняття українською стороною відповідного рішення", - пояснюють в МЗС.

Зовнішньополітичне відомство також нагадало, що ще в серпні 2007 року МЗС України нотою попередило російське зовнішньополітичне відомство, що діяльність та заяви одного з цих дипломатів дають українській стороні підстави оголосити його персоною "нон-грата".

Також МЗС висловило сподівання, що в Москві "уважно проаналізують практику діяльності своїх дипломатичних установ в нашій державі на предмет відповідності Віденській конвенції про дипломатичні зносини" і "внесуть відповідні корективи і працюватимуть на зміцнення дружби та довіри у двосторонніх відносинах".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News