На лаву підсудних за Гонгадзе мають сісти всі керівники силовиків - депутат

П'ятниця, 31 липня 2009, 12:20

Депутат Григорій Омельченко заявляє, що на лаву підсудних у справі Гонгадзе мають сісти керівники практично всіх силових відомств на час вбивства журналіста.

Про це він заявив у інтерв’ю "Україні молодій", коментуючи затримання колишнього генерала МВС Олексія Пукача.

"Коли Пукач здійснював незаконні дії стосовно Гонгадзе – зовнішнє спостереження, прослуховування телефонних розмов, встановлення осіб, з якими зустрічався журналіст, – сам Пукач як керівник Департаменту зовнішнього спостереження МВС України і на той час заступник начальника Головного управління кримінального розшуку МВС ухвалити таке рішення не міг", - сказав Омельченко.

"Проведення оперативно–розшукових заходів він мав здійснювати винятково на підставі письмового доручення міністра або ж його першого заступника. Окрім цього, для негласних заходів мала бути заведена оперативно–розшукова справа, а дії Пукача та його підлеглих – відображатися на підставі цієї письмової вказівки у відповідних нарядах оперативним працівникам", - додав депутат.

Він наголосив, що "не лише досудове, а й судове слідство вже встановило, що за Гонгадзе вели спостереження з подальшим прослуховуванням його телефонних розмов і вилученням журналістських матеріалів".

"Паралельно зі співробітниками МВС зовнішнє спостереження за журналістом вели і працівники Служби безпеки України. У СБУ стосовно Георгія Гонгадзе було заведено оперативно–розшукову справу під назвою "Провокатор". Тодішній голова СБУ Леонід Деркач особисто давав вказівки стежити за Гією, знімати інформацію з його телефонів, комп’ютера, проникати на робоче місце та до його помешкання", - сказав Омельченко.

"Йдеться про те, що на лаву підсудних мають сісти тодішні керівники практично всіх силових підрозділів", - стверджує він.

За словами депутата, також нині слід поставити питання про притягнення до кримінальної відповідальності колишнього генпрокурора Михайла Потебенька "за те, що він не вжив тоді заходів на офіційне звернення Георгія Гонгадзе про незаконне стеження", а також тодішнього начальника столичної міліції, до якого Гонгадзе звертався з цього приводу.

"Має бути притягнений до криміналу колишній голова СБУ Леонід Деркач за незаконні дії стосовно Гонгадзе та інших представників опозиції", - наголошує він.

За словами Омельченка, на початку 2000 року "було розроблено план повного знищення свободи слова в Україні" – "ідеологом знищення свободи слова і демократії в державі був на той час глава адміністрації президента Володимир Литвин".

"Ішлося також про нейтралізацію Віктора Ющенка. На це працювали всі силові структури та їхні керівники: голова СБУ Деркач, міністр внутрішніх справ Кравченко, голова Державної податкової адміністрації Азаров і генпрокурор Потебенько. Окрім цього, залучили й суддів, які виконували вказівки Адміністрації", - сказав Омельченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування