Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Секретаріат Ющенка підрахував всі обіцянки Тимошенко

П'ятниця, 31 липня 2009, 18:34

Президент Віктор Ющенко вважає, що уряд має сконцентруватися на створенні прозорих ринкових механізмів у сфері АПК, а не створювати інфляційні очікування.

Про це йдеться у коментарі Головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента.

Президент вважає, що такі очікування створюються "через декларування намірів уряду зробити черговий викид грошей в економіку".

"29 липня на засіданні Кабміну було прийнято рішення про виділення чергової суми зі стабілізаційного фонду для підтримки агропромислового комплексу – 400 млн. гривень для закупівлі сільськогосподарської техніки", - йдеться у заяві.

"Слід зазначити, що прем'єр-міністр ще на початку березня заявляла, що зі стабілізаційного фонду на потреби сільськогосподарського машинобудування буде спрямовано 2 млрд. гривень", - наголосила прес-служба глави держави.

У секретаріаті зазначили, що "до цього лунали заяви щодо спрямування коштів стабілізаційного фонду у розмірі майже 5 млрд. грн. на здешевлення кредитів для АПК".

"Також ще у квітні прем'єр обіцяла виділити з стабфонду на соціально-економічні програми в аграрному секторі 1,2 млрд. грн., а також для підтримки фермерського господарства – 526 млн.", - йдеться у коментарі.

"Насправді селяни не побачили цих коштів. Фактично зі стабфонду виділено лише 18,5 млн грн. Це пов'язано з тим, що сьогодні кошти стабфонду є лише на папері – залишок коштів на єдиному казначейському рахунку станом на 28 липня становив 0,5 млрд. гривень", - стверджують у секретаріаті.

"Більше того, навіть планового фінансування програм підтримки розвитку підприємств АПК за рахунок загального фонду держбюджету не здійснюється – виконано лише 86% від плану асигнувань", - наголошується у коментарі.

У секретаріаті вважають, що "на думку експертів, замість чергового перерозподілу мільярдних неіснуючих сум, було б доцільно вжити термінових заходів щодо ефективного ринкового регулювання ціни на зерновому ринку".

"Аграрний фонд не має ресурсів для виконання функції регулятора ринку сільгосппродукції. Нині, у розпал жнив, на рахунках Аграрного фонду в наявності лише 254 млн. грн. Це мізер порівняно з потребою, яка в десять разів більша", - зазначається у коментарі.

"Водночас кошти Аграрного фонду, що могли бути спрямовані на підтримку ціни на зерно, що дозволило б отримати ресурси всім селянами, спрямовуються на закупівлю добрив і палива в обсягах, що покриють лише 3–5% від річної потреби", - наголошує секретаріат.

"Замість того, щоб створювати прозорий й ефективний ринок, дозволити селянам заробляти, село заганяється на черговий виток порочного кола: поставлені в умови неможливості розрахуватися за своєю кредиторською заборгованістю, селяни вимушені чекати чергових "подарунків" від уряду", - йдеться у заяві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...