Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія вважає, що зробила для України усе, що могла

Понеділок, 10 серпня 2009, 08:58

Росія не збирається поки давати Україні кредит на закупівлю газу для закачування в підземні сховища на зиму.

Про це сказав віце-прем'єр РФ Ігор Сечин російській газеті "Ведомости".

Він зазначив, що Москва знає про рішення ЄБРР та інших банків виділити Україні до $1,7 млрд у 2009-2010 роках - і зараз аналізує його.

"Але потреби в кредиті з нашого боку поки немає", - сказав Сечин.

"По суті, ми і так уже дали кредит Україні у вигляді авансу за транзит", - заявив він, маючи на увазі платежі "Газпрому" на майже $2 млрд. за транзит газу в ЄС до лютого 2010 року.

Чиновник уряду Росії запевняє, що Україна більше не зверталася по гроші.

Співрозмовник газети каже, що було два варіанти вирішення проблеми: кредит Україні за участю російських банків або без них, – і Київ сам обрав другий варіант.

Представник уряду РФ коментувати це не став.

У той же час, помічник прем'єр-міністра України Олександр Гудима стверджує, що заявка на кредит, зроблена на початку року, досі в силі.

"Ми чекаємо відповіді", - каже він.

За словами Гудими, прем'єр Юлія Тимошенко передавала "по певних каналах" російському прем’єру Володимиру Путіну, що сподівається на допомогу.

Правда, ЄС теж дає на закупівлю газу усього $300 млн., а тільки для забезпечення надійного транзиту треба $2 млрд., зазначає помічник українського прем'єра.

Росія могла б надати стільки ж. Хоча "було б приємніше" отримати більшу підтримку, наприклад на $500 млн, додає він.

"Якби Росія зробила це у відповідь на рішення Євросоюзу, думаю, і Україна була б задоволена, і реноме Путіна було б збережене", - вважає Гудима.

Як відомо, на початку року Україна попросила Росію про кредит у $4-5 млрд. на закупівлю газу для закачування у підземні сховища напередодні зими.

У травні Путін заявив, що готовий це розглянути, якщо половину грошей дасть ЄС. Сечин тоді говорив: "Якщо Європа буде зацікавлена в організації кредитування України, тоді Росія розгляне можливість своєї участі в цьому пулі".

ЄБРР та інші банки нещодавно погодилися виділити до $1,7 млрд. для України в 2009-2010 роках – в основному, на інвестиції "Нафтогазу" у транспорт і газові реформи.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування