Регіони й БЮТ борються проти третього туру

Понеділок, 10 серпня 2009, 10:35

У президента Віктора Ющенка залишається декілька днів на те, щоб заветувати зміни до закону про вибори, ухвалені парламентом 24 липня.

І в БЮТ, і в Партії регіонів упевнені, що це вето буде, пише газета "Сегодня".

У президента вважають, що закон дає можливість для фальсифікацій, бо дозволяє виборчкомам включати виборців у список у день виборів.

Крім того, на думку депутата з пропрезидентської групи "За Україну!" Андрія Парубія, прописана в законі процедура оскарження результатів виборів (через Вищий адміністративний суд у дуже стислий термін) робить саме оскарження нереальним.

Також максимально спрощено процес затвердження результатів: головуючий на засіданні ЦВК просто їх оголошує, і це стає офіційним проголошенням переможця, без необхідності публікації в "Голосі України".

"Президент ветує цей закон", - упевнений Парубій.

"Чи подолають вето, не знаю, оскільки усередині Партії регіонів ідуть дискусії. Але, швидше за все, подолають, і тоді президент зробить подання до Конституційного Суду як щодо самого закону, так і щодо нелегітимності сесії, на якій його ухвалили", - вважає він.

У БЮТ і ПР не заперечують, що закон зводить до нуля можливість оскаржити результати виборів, однак називають це боротьбою зі спробами президента зірвати вибори і залишитися на посаді ще кілька місяців.

"Закон відбирає в Ющенка можливість продовжити свої повноваження", - каже нардеп від БЮТ Валерій Камчатний.

"Закон дозволяє вирішити долю виборів безпосередньо голосуванням, а не у Верховному Суді", - додає заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News