Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Коаліція провокує проблеми для безпеки України?

Понеділок, 10 серпня 2009, 12:10

Брак фінансування й скорочення багатонаціональних навчань може загрожувати безпеці України.

Як вважають експерти, це свідчить про недостатню увагу до безпеки держави й подовжує її шлях до НАТО, передає "Німецька хвиля".

Експерт Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Олександр Палій вважає, що недостатнє фінансування Збройних сил походить від нерозуміння політичною елітою того, що забезпечення обороноздатності та гарантування безпеки є головною функцією держави.

Скорочення видатків на оборону було закладене до цьогорічного державного бюджету.

За словами експерта, фінансування заходів із держбезпеки в Україні в десятки разів менше, ніж у західних країнах та Росії, зокрема у 15-18 разів менше, ніж у Туреччині та в 6 разів менше, ніж у Польщі.

Така ситуація є загрозливою, наголошує Палій.

"Ми самі провокуємо агресію. Насамперед, уряд і та коаліція, яка голосувала за цей бюджет. Вони провокують створення надзвичайно великих проблем для безпеки України", - каже експерт.

Відповідальність за теперішній стан речей експерт покладає і на президента, який підписав такий бюджет.

У свою чергу, директор військових програм центру імені Разумкова Микола Сунгуровський зазначає, що зменшення фінансування – це вимушений крок в умовах кризи, а скорочення навчань – не єдине, від чого потерпає українська армія.

За його словами, за теперішнього рівня хронічного недофінансування армії практично неможливо серйозно говорити про реформування та технічну модернізацію Збройних сил.

"Взявши за орієнтир стандарти НАТО і рухаючись у цей бік, ми тепер самі себе послаблюємо. Розтягуємо шлях до НАТО і зменшуємо свою обороноздатність", - каже Сунгуровський.

Як повідомив начальник Генерального штабу Збройних сил України Сергій Кириченко, цього року повномасштабних багатонаціональних військових навчань на території України не буде.

Як відомо, влітку вже було скасовано міжнародні навчання "Сі бриз".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування