"Москва опинилася в пікантній ситуації" - Гудима

Вівторок, 11 серпня 2009, 08:31

У вівторок у Брюсселі відбудеться тристороння зустріч ЄС – Україна – Росія щодо питання поставок газу через Україну до Європи.

По тому, як європейська сторона висловила готовність надати Україні кредит на реформування газової сфери, "Москва опинилася в пікантній ситуації", заявив радник прем’єра України з енергетики Олександр Гудима "Німецькій хвилі".

Він нагадав, що спочатку Москва ображалася на підписання навесні цього року декларації Україна-ЄС про модернізацію української газотранспортної системи.

Та після того, як Європейський банк (реконструкції та розвитку) та інші банки заявили про надання Україні кредиту в 1,7 млрд. доларів, російський прем'єр Володимир Путін має виконати свою обіцянку й позичити таку ж суму, вважає депутат.

Гудима назвав успішним розвиток українсько-європейської газової співпраці й спрогнозував "нові несподіванки, які підуть на користь Україні".

Він нагадав, що вперше за цей рік оплата спожитого Україною російського газу відбулася без традиційних заяв Росії про фінансову неспроможність Києва. І розцінив це як завершення "інформаційної газової війни" Москви проти України.

Натомість президент київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук вважає, що "скромні успіхи в просуванні будівництва Північного та Південного газових потоків в обхід України окрилює багато кого в Москві".

А отже, на його думку, Росія і далі докладатиме зусиль, аби привабити Брюссель до участі в цих проектах.

Протистояти цьому, за словами Тодійчука, можна лише шляхом рішучого впровадження реформ, передбачених Брюссельською декларацією.

"Ми зробили навіть не кроки, а півкроки два тижні тому і отримали позитивну реакцію Європи і готовність підтримати їх фінансово", - зазначив експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування