У Росії бачать: Москва втрачає важелі впливу на Україну

Середа, 12 серпня 2009, 08:39

Гострі заяви президента Росії Дмитра Медведєва на адресу президента України Віктора Ющенка демонструють, що Кремль втратив важелі впливу на Україну.

Таку думку висловив російський політолог Дмитро Орєшкін у коментарі "Німецькій хвилі".

Орєшкін також пов’язує демонстративну заяву кремлівського лідера із початком виборчої компанії в Україні.

Адже інших підстав, на його погляд, немає: останніми тижнями з українського боку надходили швидше позитивні сигнали в двосторонніх відносинах, за газ заплачено, московському патріарху Кирилу під час візиту до України було виявлено повагу, його приймали на найвищому рівні.

"На міжнародному рівні прийнято, що якщо велика країна, якою хотіла б бути Росія, намагається налагодити відносини з іншою країною, то вона, як правило, робить це дипломатичними каналами, не піднімаючи пилу. А тут підкреслюється прилюдний характер заяв, жорстка риторика", - каже Орєшкін.

Відтак, експерт робить висновок, що кремлівські засоби тиску на Україну потроху вичерпуються.

Перед минулими президентськими виборами в Україні Москва відкрито підтримувала кандидата в президенти Віктора Януковича – але в більшості українського населення відверте втручання Кремля у внутрішню політику України викликало радше зворотну реакцію, і підтримка в РФ не допомогла йому, зазначає Орєшкін.

Роблячи ставку сьогодні на антиукраїнську риторику, Кремль може повторити ту ж саму помилку, вважає російський політолог.

"Відсутність посольства (в Україні) позбавить Росію дипломатичного механізму взаємодії. І мені, чесно кажучи, не зрозуміло, навіщо це", - каже Орєшкін.

Він також не виключає зв’язку між різким випадом Кремля і розвитком у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Нові обставини у цій справі можуть спрацювати проти Януковича і значної частини політиків зі сходу України, зауважує Орєшкін.

Москва ж розуміє, що команда Ющенка має намір використовувати цю справу в передвиборчій компанії, переконаний експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування