Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заява Медведєва – втручання і крок до застосування сили?

Середа, 12 серпня 2009, 10:11

Заява президента Росії Дмитра Медведєва на адресу керівництва України неприпустима у дипломатичній практиці, стверджують українські експерти.

Час оприлюднення російського "меседжу" вони пов’язують із початком передвиборної кампанії в Україні, передає "Німецька хвиля".

Ця кампанія обіцяє бути не менш напруженою, ніж президентські вибори 2004 року, і Москва знову демонстративно робить ставку на свого кандидата, вважає політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

"Це пряма спроба впливати на результати українських виборів. Кремль заявляє, що не матиме справи з законно вибраною української владою, бо вони, бачите, не можуть співпрацювати з демократичними урядами. Вони чекатимуть приходу іншої влади, вважаючи, що такими повідомленнями стимулюють українців змінити позицію і владу на таку, яка буде вигідна Москві", - каже він.

Утім, експерт не виключає й іншої мети, яку ставить перед собою президент Росії. Горбач припускає, що після інформаційної атаки в Україні російське керівництво вестиме активну пропаганду в світі щодо загроз і проблем з Україною.

Зрештою ж Кремль намагатиметься застосувати військову силу на українській території, вважає Горбач: "Це абсолютно можливо, якщо за цими заявами і відповідями послідують якісь провокативні дії створити в Україні якусь "гарячу точку", як це було в Грузії".

А депутат ВР від БЮТ Сергій Шевчук переконаний, що звернення президента Росії адресоване не стільки українській стороні, скільки ЄС та НАТО, щоб ці організації усвідомили свою політичну слабкість.

"Пройшов рік після брутальної акції Росії на Кавказі і впродовж цього року не було ні рішучого осуду, ні протестів з боку наших партнерів у Європі. Це дозволило російській стороні вважати себе силою, якій дозволено все", - каже Шевчук.

Він зазначив, що поки парламент чекатиме від українського президента Віктора Ющенка адекватної відповіді на заяви Кремлівського лідера, а наступного тижня комітет із європейської інтеграції напише звернення до західних країн щодо загроз з боку Росії.

У свою чергу, політичний аналітик Олексій Гарань впевнений, що "демарш" Медведєва скерований не лише проти президента Віктора Ющенка, а взагалі "виходить за межі дипломатії" і має ознаки втручання у внутрішні справи України.

А заступник голови фракції "НУ-НС" Тарас Стецьків вважає заяву Медведєва виявом стратегії Москви на застосування "силового варіанту в майбутньому".

Середньострокова мета Кремля, на його думку, - втягування України в "неоімперську орбіту" Росії через залякування України та Євросоюзу. А найближча мета – провокація розколу України та відновлення російського впливу на президентську кампанію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування