Нацбанк вважає, що українці платять за хаос

Середа, 12 серпня 2009, 22:00

Падіння курсу гривні обумовлено політичною, соціальною та психологічною нестабільністю в українському суспільстві.

Про це заявив заступник голови Нацбанку Олександр Савченко в ефірі 5 каналу.

Він зазначив, що фундаментальні причини для ослаблення гривні нижче 8 грн. за долар відсутні.

"Ось цей курс (чинний) - це і є плата населення, простого українця за той хаос, який ми маємо в нашій країні...По фундаментальним факторам ситуація наближається до збалансованої", - сказав він.

Як відомо, курс гривні на міжбанку в середу знизився до 8,24 грн/$1 з 8,13 грн/$1 за підсумками торгів у вівторок. Для підтримки курсу національної валюти НБУ з початку року продав зі своїх резервів більш ніж $7,6 млрд.

Заступник глави Нацбанку також зазначив, що під час кожної виборчої кампанії в Україні спостерігалося падіння гривні, яке частково формувалося під впливом цілеспрямованих дій спекулянтів.

Савченко заявив, що за підсумками першого півріччя дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України скоротився до $650 млн з $7-8 млрд за аналогічний період минулого року.

Чиновник не назвав дефіцит фінансового рахунку, але зазначив, що за його динамікою ситуація виглядає гірше: позначаються виплати за зовнішніми боргами банків, а також відтік коштів у готівкову валюту.

Крім того, він зазначив, що в Україні немає інструментів, які забезпечують направлення коштів фінансової системи на стимулювання виробництва - додаткова гривнева маса, яка з'являється, направляється на валютний ринок.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News