Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія порушує угоду про припинення вогню - Грузія

Четвер, 13 серпня 2009, 21:38

Грузія звинуватила Росію у невиконанні зобов'язань, взяті у рамках угоди про припинення вогню від 12 серпня 2008 року.

У заяві МЗС Грузії йдеться, що перший і другий пункти угоди забороняють використання сили і закликають до остаточного припинення бойових дій.

Між тим, зазначається в заяві, за останній рік "загинули 30 грузинських поліцейських і 10 мирних громадян, а поранення отримали більше 80 осіб".

МЗС Грузії покладає відповідальність за загибель цих людей на російську, абхазьку і південноосетинську сторони.

Дипломати також стверджують, що російські військові та абхазькі і південноосетинські збройні формування "продовжують грабувати, мародерствувати, викрадати людей, організовувати терористичні акти проти цивільних осіб та співробітників грузинської поліції".

Також у грузинському відомстві заявляють, що є факти незаконного затримання та відкриття вогню у напрямку міжнародних спостерігачів.

У заяві йдеться і про порушення російською стороною третього пункту угоди, який передбачає забезпечення безперешкодного пропуску на територію Цхінвальского регіону та прилеглих сіл гуманітарної допомоги.

У МЗС заявляють, що Росія, не пропускаючи гуманітарні вантажі на "окуповані" території, порушує резолюцію Ради безпеки ООН.

"Угода передбачає повернення російських збройних сил на довоєнні позиції, а саме повернення на місця дислокації, де вони перебували до 7 серпня 2008 року. Росія не тільки не виконала цей пункт, але навпаки збільшила кількість своїх збройних сил на окупованих територіях", - йдеться у заяві.

Грузія називає "грубим порушенням" і той факт, що Росія будує військові бази на території Абхазії і Південної Осетії.

У МЗС також вказують на той факт, що на "окуповані території", як і раніше, не пропускають спостерігачів Євросоюзу.

Порушенням угоди про припинення вогню у Тбілісі вважають і блокування Росією присутності в Грузії місій ООН і ОБСЄ.

Грузія закликає міжнародне співтовариство чинити тиск на Росію для того, щоб змусити її виконувати зобов'язання, взяті в рамках угоди про припинення вогню.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування