Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко дорікнув Тимошенко за "слабку керованість" і націлив на українство

П'ятниця, 14 серпня 2009, 10:13

Президент Віктор Ющенко занепокоєний урядовою політикою щодо закордонного українства і просить активізувати роботу в цьому напрямку.

Про це йдеться у його листі до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, повідомляє прес-служба президента.

У ньому Ющенко висловлює "серйозне занепокоєння ситуацією, що склалася з фінансовим та інституційним забезпеченням сфери зв'язків із закордонним українством – одним із пріоритетних напрямів зовнішньої політики України".

Зокрема, за його даними, порівняно з 2005-2008 роками кардинально зменшено щорічне фінансування програми "Заходи щодо підтримки зв'язків з українцями, які проживають за межами України", що ставить під загрозу її виконання; повністю ліквідовано бюджетну програму щодо встановлення культурних зв'язків з українською діаспорою.

"Таким чином, наша держава, яка має одну з найбільших світових діаспор, постала перед проблемами слабкої керованості, фінансової незабезпеченості, безініціативності в цій сфері", - констатує президент.

Він звертає увагу Тимошенко й на те, що стратегія збереження й розвитку духовно-інтелектуального ресурсу нації досі відсутня.

"Приблизно 5 мільйонів наших громадян, які вимушені шукати кращої долі за кордоном, залишаються поза належною увагою уряду: в багатотисячному апараті органів державної влади й донині ніхто спеціально й системно не опікується проблемами так званої "четвертої хвилі", які все більше загострюються", - аргументує Ющенко.

Він переконаний, що нинішня криза – не привід до бездіяльності: вона повинна слугувати поштовхом до більш скоординованих дій, до всезагальної мобілізації фінансового, матеріального, духовно-інформаційного потенціалу української нації, ширшого залучення світового українства до участі в конструктивних процесах, які відбуваються в Україні.

"Очікую від Кабінету міністрів активізації роботи із відповідними українськими організаціями, які діють в Україні та за кордоном, зокрема з Українською всесвітньою координаційною радою, Світовим конгресом українців, Товариством зв'язків з українцями за межами України, Європейським конгресом українців тощо, вжиття дієвих заходів щодо реалізації пропозицій, висловлених делегатами IV Всесвітнього форуму українців (2006 рік), IX конгресу Світового конгресу українців (2008 рік)", - зазначає президент.

Ющенко просить Тимошенко взяти вирішення зазначених проблем під особистий контроль, персонально зустрітися з представниками Світового конгресу українців, надавши можливе сприяння в проведенні річних загальних зборів СКУ 20-21 серпня у Львові.

"Про результати прем'єр-міністр має інформувати главу держави оперативно", - сказано у листі президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...