Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко негласно "зіпсував відпустку" депутатам?

Понеділок, 17 серпня 2009, 10:35

Президент Віктор Ющенко наклав вето на зміни до закону про вибори президента, якими скорочувалася виборча кампанія на один місяць.

Офіційно вердикт президента щодо даного закону не опубліковано, але за інформацією джерел "Дело", Ющенко вже "забракував" його.

Про це газеті, зокрема, повідомила депутат-"регіонал" Олена Лукаш. Аналогічною інформацією володіє і її колега по фракції Ганна Герман.

Більше того, у фракції Партії регіонів стверджують, що глава держави зробив це ще минулого тижня, а секретаріат президента спеціально відтягає публікацію цього рішення.

У вівторок, 18 серпня, спливає 15-денний термін, протягом якого президент має підписати чи відхилити зміни до закону про вибори президента.

Прихильникам змін правил виборчої кампанії, Партії регіонів і БЮТ, важливо подолати вето глави держави до 19 вересня – офіційного старту президентських перегонів (відповідно до старої редакції закону про вибори). В іншому випадку нововведення можуть бути оскаржені в судах, зазначає газета.

Як відомо, парламентарі збираються перервати відпустку і з ініціативи БЮТ зібратися на позачергове засідання парламенту – зокрема, для подолання вето на згаданий закон. Спікер Володимир Литвин уже підписав розпорядження про проведення позачергової сесії в п'ятницю, 21 серпня.

При цьому він визнав, що депутати діють на випередження. "У нас тут є певна колізія, оскільки цей закон поки ще не повернено з рішенням президента", - уточнив спікер.

Заступник голови комітету з регламенту Володимир Сас підтвердив, що поспіх, який відриває депутатів від відпочинку, це перестраховка від можливих юридичних вивертів з боку президента, що загрожує зашкодити проведенню закону.

Партія регіонів на вівторок призначила засідання президії, де, як повідомила Герман, буде ухвалено остаточне рішення щодо участі фракції в позачерговому засіданні парламенту. Позитивне рішення означатиме, що "регіонали" згодні вдруге проголосувати за закон і подолати вето президента.

Як відомо, у липні парламент 316 голосами (головним чином від Партії регіонів і БЮТ) ухвалив нову редакцію закону про вибори президента.

Ним скорочені терміни виборчих перегонів – зі 120 до 90 днів (тобто старт виборів, за ідеєю, переноситься з 19 вересня на 19 жовтня). Крім того, Верховна Рада суттєво підвищила заставу для кандидатів у президенти: з 500 тис. грн. до 2,5 млн. грн.

Також законопроект пропонував ліквідувати інститут відкріпних посвідчень і підписних листів на підтримку кандидата на посаду президента та низку інших змін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...