Депутат від НУНС буде добивати закон про вибори в КС

Понеділок, 17 серпня 2009, 16:24

Член фракції НУНС Юрій Ключковський оскаржить у Конституційному суді закон про вибори президента, якщо парламент подолає вето президента.

"Цей закон про виборче законодавство України є не просто кроком назад, а це величезний стрибок назад", - сказав Ключковський на прес-конференції в понеділок у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На переконання Ключковського, якщо в Україні буде діяти виборчий закон у тому вигляді, у якому його прийняв парламент, то результати президентських виборів будуть вже в першому турі, а другий проводитися не буде.

Політик підкреслив, що в тексті закону є як мінімум вісім позицій, що "викликають великі зауваження", зокрема, процедура формування округів і виборчих комісій, формування списків виборців і реєстру виборців, норма про скасування відкріпних посвідчень для голосування, положення про голосування за кордоном тільки для тих осіб, які знаходяться на консульському обліку, норма про заставу для кандидатів у президенти, а також процес підрахунку голосів.

Крім того, він відзначив положення закону, що стосується оскарження результатів виборів, а також зміни в Кримінальний кодекс, що передбачають позбавлення волі до 3 років за неявку члена виборчої комісії.

"Сьогодні є всі умови, щоб рейдерским способом була захоплена посада президента України", - заявив депутат.

Він також упевнений, що вето президента на даний закон буде подолано парламентом.

При цьому Ключковский уточнив, що в документі є як мінімум "чотири грубі порушення Конституції України", а саме - право голосування за кордоном, відкріпні талони, фактичне позбавлення можливості оскаржити в судовому порядку результати виборів, а також заставу для кандидатів у президенти.

"Я гарантую: я буду готувати конституційне подання щодо цих чотирьох позицій", - сказав Ключковський.

Депутат висловив надію, що знайде підтримку 45 народних депутатів, що підпишуть таке подання до Конституційного суду.

Закон про вибори президента України був поданий на підпис президенту 3 серпня. До 18 серпня президент має підписати даний закон або повернути його в парламент зі своїми пропозиціями.

З ініціативи БЮТ на 21 серпня призначена позачергова сесія Верховної Ради. Представники БЮТ і Партії регіонів заявляли про наміри подолати вето на зміни закону про вибори.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...