НУ-НС вважає, що Рада має прокоментувати блог Медведєва

Понеділок, 17 серпня 2009, 20:20

У парламенті зареєстровано проект заяви Верховної Ради про подолання кризи в українсько-російських відносинах.

Авторами документу є депутати від НУ-НС Ірина Геращенко, Ольга Герасим’юк, Едуард Зейналов та Олександр Третьяков, повідомляє сайт парламенту.

Водночас, текст проекту заяви на сайті відсутній.

Геращенко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" повідомила, що НУ-НСівці пропонують парламенту висловити свою позицію у зв'язку з заявою президента РФ Дмитра Медведєва.

"Ми з колегами впевнені, що Верховна Рада не може залишатися осторонь", - сказала вона.

За словами депутата, вперше за кілька місяців і президент Віктор Ющенко, і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко у своїй реакції на звернення Медведєва "діяли в одному ключі і чітко заявили, що Україна поважає думку своїх сусідів, однак вона буде самостійно визначати свою внутрішню і зовнішню політику".

За словами Геращенко, текст заяви Верховної Ради "максимально коректний і стриманий" з урахуванням полярності українського парламенту.

Вона повідомила, що у заяві висловлюється стурбованість у зв'язку з останнім виступом Медведєва. У тексті зазначається, що двосторонні відносини, які Україна розглядає як стратегічні, повинні розвиватися.

При цьому в документі йдеться, що у відносинах України і Росії існує криза, однак це відповідальність обох сторін.

"Ми закликаємо до того, щоб будь-які спірні питання вирішувалися за столом переговорів за допомогою діалогу", - сказала депутат.

За словами Геращенко, правова база двосторонніх документів "досить широка і будь-які спірні питання можна вирішити".

Автори заяви також закликають "відмовитися від практики інформаційних війн та заяв, оскільки це не сприяє поліпшенню двосторонніх відносин".

За словами Геращенко, автори проекту документа вважають важливим прийняти таку заяву парламенту до початку виборчої кампанії в Україні.

"Нам здається, що напередодні президентських виборів необхідно сказати про те, що не варто втручатися у внутрішні справи України, щоб цей козир не розігрувався у виборчій кампанії", - сказала вона.

При цьому депутат не уточнила, чи будуть автори наполягати на ухваленні цього документа під час позачергової сесії парламенту в п'ятницю, 21 серпня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування