Заходу Медведєв нагадав Брежнєва

Вівторок, 18 серпня 2009, 11:42

Росія проводить недотепну політику у своєму ближньому зарубіжжі, тому Заходу варто активніше підтримувати Україну.

Таку думку висловив у минулому радник урядів Росії, України і Киргизії, а нині старший науковий співробітник Peterson Institute for International Economics Андерс Аслунд на сторінках The Financial Times.

На його думку недавній відкритий лист Медведєва до Ющенка означає подальшу ескалацію напруженості в російсько-українських відносинах: замість конструктивних пропозицій він містить обвинувачення.

"Лексикон Медведєва своєю відірваністю від реальності нагадує брежнєвський: Медведєв стверджував, що Росія зовсім не загрожує Україні", - пише автор.

Очевидно, Медведєв хотів вплинути на результат президентських виборів, але Кремль не розуміє ситуації в Україні: це демократична країна, і політики змушені дослухатися не до Москви, а до власних виборців.

Антиукраїнська пропаганда на російському телебаченні також налаштовує жителів сходу України проти нинішнього російського режиму.

"Заяви Медведєва, вочевидь, відбивають суперництво таборів Путіна і Медведєва, яке на даний момент ускладнює прийняття всіх рішень на рівні політичного центра", - пише автор, пояснюючи, що Путін зробив критику України однією зі своїх коронних рис і Медведєв змушений дотримуватися цієї традиції.

Більш широка проблема російської зовнішньої політики - у невмінні налагодити стосунки із сусідами, тому що інтереси різних російських лобі погано сполучаться між собою.

"У результаті держави, що виникли після розпаду СРСР, намагаються розвивати відносини з ким завгодно, крім Росії", - вважає автор.

Заходу варто зробити висновок, що потрібно активніше підтримувати Україну, хто б ні переміг на виборах, рекомендує Аслунд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування