Тимошенко провалює підготовку бюджету на наступний рік

Вівторок, 18 серпня 2009, 11:44

Уряд не встигає передати до Верховної Ради затверджений проект бюджету-2010 в оговорений законом термін.

Про це пише "Дело", нагадуючи, що відповідно до Бюджетного кодексу Кабмін повинен до 15 вересня схвалити проект держбюджету на наступний рік і подать його в парламент.

За інформацією газети, уряд провалює підготовку бюджету: досі у парламент не внесені навіть основні напрямки бюджетної політики на 2010 рік, які ВР мала розглянути ще на початку червня.

У Міністерстві фінансів у зриві підготовки держбюджету звинувачують Нацбанк. Виконувач обов'язків міністра фінансів Ігор Уманський неодноразово заявляв, що Мінфін не може приступити до розробки проекту бюджету на 2010 рік, бо не отримав від НБУ засад грошово-кредитної політики. Рада Нацбанку досі не затвердила їх, хоча за Бюджетним кодексом мала зробити це ще до 1 квітня.

"У нас немає одного з основних макроекономічних параметрів для планування бюджету – прогнозного офіційного обмінного курсу в середньому за рік", - нарікають у Мінфіні.

Члени ради Нацбанку неохоче відповідають на питання про розгляд засад грошово-кредитної політики на 2010-й, відсилаючи до голови ради Петра Порошенка. А він у відпустці.

За словами члена ради Валерія Гейця, суть проблеми – у труднощах прогнозування в умовах кризи.

"Питання дуже складне: є різні точки зору на макроекономічну ситуацію в країні навіть цього року (не кажучи вже про наступний). Наприклад, експерти прогнозують падіння реального ВВП у 2009-му на 17%, хтось дає –12%. Нацбанк має свою оцінку, Мінекономіки – свою, і відмінності суттєві", - пояснює член ради НБУ.

За прогнозами Гейця, до розгляду засад грошово-кредитної політики на наступний рік рада Нацбанку приступить не раніше вересня.

У бюджетному комітеті ВР припускають, що формально уряд може подати проект держбюджету до 15 вересня, але до його потенційного змісту ставляться скептично.

"Якийсь набір параметрів, якусь дурість Кабмін, звісно ж, може запропонувати до 15 вересня. Думаю, щось Верховна Рада до цього числа побачить, але це буде передвиборча агітка пані Тимошенко", - вважає член комітету з питань бюджету, депутат від "НУ-НС" Павло Жебрівський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування