Соціологи вже "дотягнули" Тимошенко до Януковича

Вівторок, 18 серпня 2009, 12:47

Розрив між Юлією Тимошенко та Віктором Януковичем у другому турі президентських виборів скорочується до статистичної похибки.

Про це свідчать дані опитування громадської думки, проведеного Центром соціальних і маркетингових досліджень "Социс" у серпні 2009 року, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Так, якби вибори президента відбулися найближчим часом, до другого туру вийшли би Тимошенко і Янукович.

Згідно з даними дослідження, Януковича у разі проведення першого туру президентських виборів готові підтримати 25% від тих, хто брав би участь у голосуванні.

За Тимошенко проголосували б 20,5%.

Підтримка інших кандидатів розподілилися наступним чином:

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк - 14,5%, спікер Володимир Литвин - 5,9%, нинішній президент Віктор Ющенко - 3,8%, лідер Компартії Петро Симоненко - 3,7%, депутат Київради Віталій Кличко - 2,6 %, лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок - 1,5%, банкір Сергій Тігіпко - 1,3%.

Проти всіх мають намір голосувати 9,5% респондентів, не визначилися зі своїми уподобаннями 10%.

У другому турі виборів, згідно з даними опитування, за Януковича мають намір голосувати 26,1%, за Тимошенко - 24,4%.

При цьому обидва кандидати мають однакові показники (по 11,9%) за кількістю тих, хто ще до кінця не визначився, але "схиляються до думки підтримати одного з них у другому турі".

З урахуванням цих респондентів Янукович у другому турі набрав би 38%, а Тимошенко - 36,3% від тих, хто брав би участь у голосуванні.

Проти обох проголосували б 20,9%, не визначилися - 4,8%.

53,8% заявили, що їм більше імпонує кандидат, який є "сильним досвідченим лідером, який знає свою справу", а 33,9% більше до смаку була би "нова людина".

При цьому Тимошенко має перевагу перед Януковичем за кількістю респондентів, які вважають її сильним лідером.

Так, у відповідь на питання "Кому з кандидатів у президенти більше притаманна характеристика "Сильний лідер" 41,6% опитаних назвали Тимошенко, тоді як Януковича таким вважає 24,7% громадян, а Яценюка - 7,4%.

Опитування проводилося на замовлення і за анкетою американської компанії AKPD Message and Media. Опитувалися виключно ті, хто висловив намір взяти участь у виборах президента України.

Загалом було опитано 2000 респондентів по всій території України, похибка не перевищує 2,8%.

Як відомо, минулого тижня "Социс" оприлюднив результати соцдослідження, проведеного консорціумом з семи провідних соціологічних компаній, згідно з яким, за загальним масивом всіх семи компаній, Янукович набрав би 25,8% від усіх опитаних, Тимошенко - 16%.

За окремим масивом кожної з семи компаній, лідерами перегонів також називалися Янукович (від 23 до 27%) і Тимошенко (від 15% до 17%).

Крім того, президент компанії "Socis" Микола Чурилов висловив думку, що у Тимошенко залишається "прихований резерв" голосів на виборах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...