Як чистять виборців-"двійників" і скільки коштують вибори президента

П'ятниця, 21 серпня 2009, 11:49

ЦВК просить виділити на вибори президента в 2010 році 1 мільярд 532 мільйони гривень.

Про це розповів заступник голови ЦВК Андрій Магера в інтерв’ю "Україні молодій".

"У цьогорічному бюджеті передбачено 212 млн. 300 тис. грн. Щодо 2010 року, то ми подали свої пропозиції Міністерству фінансів. Виходячи з існуючих норм, ця сума буде досить великою - 1 млрд. 532 млн.", - пояснив Магера.

За його словами, понад 80 % цих коштів піде на оплату праці членів виборчих комісій.

Магера прогнозує, що на цих виборах комісії "будуть роздутими", оскільки кожен кандидат в президенти має право на включення двох представників.

"За найскромнішими підрахунками, на виборах балотуватиметься 30 кандидатів (у минулих виборах брало участь 26), - теоретично це 60 членів комісії", - порахував представник ЦВК.

"При формуванні бюджетного запиту ми виходили з норм існуючого законодавства. А скільки виділить Кабінет міністрів - це вже інша справа", - додав він.

За словами Магери, розмір зарплат членів комісій встановлюється постановою Кабміну: "Він є різним для членів дільничних виборчих комісій і окружкомів, а також залежить від кількох інших параметрів".

"Наприклад, член ДВК, на якій зареєстровано до 500 виборців, одержує 650 гривень, голова комісії - 695. Зарплата члена територіальної комісії, до якої входить понад 200 дільниць, - 1065 гривень, а голови - 1180. Після того, як виросте розмір мінімальної зарплати, їхня зарплата теж дещо зросте", - розповів член ЦВК.

На запитання, як можна зекономити на виборах, Магера відповів, що особливо зекономити не вдасться:

"Грубо кажучи, якщо законом передбачено виготовлення трьох плакатів - можна зробити два. Можна трохи зекономити на зв’язку… Скажу банальність, але вибори - дорога річ. Демократія дешевою не буває".

Коментуючи хід роботи над реєстром виборців, Магера повідомив, що протягом первинного уточнення з реєстру було виключено понад 120 тисяч "двійників".

"Етап первинного уточнення триватиме до 15 вересня. Після цього реєстр почне працювати за звичним графіком. Реєстр і зараз працює. Питання лиш у тому, що ми робимо це вперше, тому без помилок, звичайно, не обійтися", - додав член ЦВК.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування