БЮТ і ПР готують годину безчинств на виборах президента?

П'ятниця, 21 серпня 2009, 12:08

Скорочення виборчої президентської кампанії зі 120 днів до 90 дозволить зекономити бюджетні кошти і дещо звільнити людей від засилля політичної реклами.

Так охарактеризував один з позитивних моментів нового закону про вибори президента заступник голови ЦВК Андрій Магера в інтерв’ю "Україні молодій".

Водночас Магера вбачає недоліки у формуванні округів: "Їх пропонується утворювати так, як це було в 2002 і 2004 роках: виходячи не з кількості виборчих дільниць, а в перерахунку на кількість виборців у межах округу".

"Це призведе до дисбалансу в територіальних округах: у якихось буде 80 дільниць, а в інших - понад 300. Робота окружкомів ускладниться", - пояснює член ЦВК.

Ще одним з негативних моментів нового закону Магера назвав скасування відкріпних посвідчень, що "позбавить багатьох громадян можливості реалізувати своє право голосу".

Член ЦВК зауважив, що у 2004 році процес видачі відкріпних талонів був "безконтрольним": "Людина могла отримати відкріпне посвідчення, приїхати на будь–яку дільницю в Україні та сказати: "Включайте мене у списки, я хочу проголосувати". Всі чудово бачили, як цим зловживали".

"Натомість у 2006 році було чітко визначено: якщо особа їде в інший регіон, то зможе проголосувати лише на одній, відведеній окружкомом дільниці, і на жодній іншій. Це давало можливість контролю. І загалом, виборче законодавство, яке існувало станом на 2006 рік, я вважаю взірцевим", - наголосив Магера.

Серед недоліків закону член ЦВК називає норму про те, що скарги слід розглядати протягом двох днів, а якщо в цей термін заяву не розглянуть, то вона вважається залишеною без розгляду.

"Жодну з наявних у ВР сил я не підозрюю в подібних намірах, але уявіть ситуацію, що два–три депутати зайдуть в суд і на кілька днів заблокують його роботу. Відтак заява залишиться без розгляду", - спрогнозував Магера.

"Чимало претензій викликає норма про те, що скаргу стосовно порушень, які відбулися під час голосування, можна подати не пізніше ніж за годину до завершення голосування. В мене виникає питання: невже протягом останньої години можна робити все, що заманеться?", - обурився член ЦВК.

"Практика засвідчує, що багато зловживань чиниться якраз у цей фінальний період", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування