Німці вже готуються до "газових воєн" Києва і Москви

П'ятниця, 21 серпня 2009, 19:58

Німеччина підготувалася до можливих перебоїв у поставках газу з Росії.

Як зазначається у аналітичному звіті, який підготувало Федеральне агентство по мережам, яка займаються проблемами газо- і нафтопостачанням, рішення про прийняття додаткових заходів було прийнято після "газової війни" між Росією та Україною минулої зими.

Тепер гарантовані поставки газу споживачам можуть бути забезпечені на більш тривалий термін, ніж під час двотижневої зимової кризи, цитує документ агентство АР, повідомляє Німецька хвиля.

"Німецький газовий ринок успішно витримав випробування на міцність і добре підготувався до можливих криз", - заявив глава агентства Маттіас Курт газеті Handelsblatt.

За його словами, газовій промисловості країни минулої зими не тільки вдалося забезпечити безперебійне забезпечення німецьких споживачів, але й допомогти деяким державам на південному сході Європи, які найбільш постраждали в результаті "газової війни".

Для цього було використано паливо зі сховищ, а також збільшені закупівлі газу в Норвегії та Нідерландах.

Агентство AFP нагадує, що під час двотижневого зимового конфлікту поставки російського газу до Німеччини скоротилися на 30 відсотків.

Однак використання існуючих запасів та збільшення імпорту на 6 відсотків дозволили згладити гостроту проблеми. Запасів газу в підземних сховищах виявилося більш ніж достатньо.

Маттіас Курт зазначив, що за обсягом газосховищ Німеччина посідає четверте місце в світі і здатна утримувати там до 20 мільярдів кубометрів палива.

Тим не менш, з огляду на уроки газової війни, прийнято рішення про будівництво додаткових сховищ. В результаті їх загальна місткість протягом майбутнього десятиліття подвоїться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування