Пинзеник каже, що все гірше, ніж він думав

Неділя, 23 серпня 2009, 11:45

Ситуація в економіці розвивалася за гіршим сценарієм, ніж той, який прогнозувався.

Про це заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник в інтерв’ю ВВС, нагадавши про свою доповідну записку, яку він написав у січні.

"Мова йде про нереальний бюджет. Він із самого початку був закладений із нереальними показниками, тому що в умовах, коли економіка падала, бюджет був порахований на економічне зростання. В результаті дефіцит бюджету є досить значним", - зазначив він.

"Позичити гроші дуже важко, майже неможливо, бо ринки закриті не тільки для України, а Україна з такими боргами є дуже несприятливою для запозичень. Такі запозичення або дорогі, або неможливі, і залишається випробуваний варіант, який є вкрай небезпечний - варіант, який я називаю Нацбанк", - сказав Пинзеник.

Він також прокоментував рішення Верховної Ради, яка в п'ятницю подолала вето президента на закон про фінансування Євро 2012.

За словами екс-міністра, мало хто звертає увагу на те, що ці кошти, 10 мільярдів гривень, у бюджеті не передбачені, відтак ухвалений парламентом закон передбачає друкування гривень Нацбанком. Пинзеник назвав це дуже небезпечним процесом.

Коментуючи ситуацію з ринком нерухомості в Україні, він зазначив, що зараз важко спрогнозувати тенденції на ринку, бо відсутній реальний діагноз стану справ в економіці, а крім того здійснюються спроби позбавити незалежності Нацбанк.

"Давайте зрозуміємо, хто формував цей ринок до цього часу і звідки розвивалося будівнцитво. Його формував кредит. Банківський сектор зараз нездатний це зробити, бо він ослаблений і загоює рани", - зазначив екс-міністр.

"Йому треба вийти з цієї непростої ситуації. Класичний приклад, який відчули люди, - валютні кредити. Це ж проблема не тільки позичальників. Це створює страшні проблеми для банківського сектору", - сказав він.

"Рекапіталізація і відновлення банківського сектора дуже запізніла, політики роздували дуже недобру дискусію навколо банківського сектору, тому сподіватися, що цей сектор зараз відновить кредитування, не варто. Тому я не думаю, що можна найближчим часом чекати зростання цін на нерухомість", - наголосив Пинзеник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
21:40
Фонд підтримки енергетики України зібрав близько 410 мільйонів євро – Шмигаль
21:35
Підозра на пів мільярда: чому детективи НАБУ прийшли до аграрного міністра Сольського. Деталі справи
21:31
Лідер республіканців закликав Сенат підтримати пакет із допомогою Україні
21:15
ПриватБанк відстояв право власності на один з найбільших ТЦ у Дніпрі: намагались відсудити ексвласники
21:10
В Україні реорганізують ще два університети
20:57
баскетбол"Київ-Баскет" повторно переграв "Черкаські Мавпи" та став бронзовим призером Суперліги
20:43
Енергорегулятор виявив схему продажу електрики бізнесу за цінами для населення
20:41
В Україні створять мережу "Стартап-школа – інкубатор-акселератор": що це означає
20:41
Понад 400 млн євро виділяє Данія на відбудову та енергетику України
20:34
відеоЗеленський обговорив з Сирським посилення фронту на Донеччині
Усі новини...