Росія звинувачує українців у масових вбивствах

Понеділок, 24 серпня 2009, 16:41

Українські військові та члени УНА-УНСО воювали на боці Грузії під час конфлікту у Південній Осетії.

Про це заявив у понеділок офіційний представник слідчого комітету при прокуратурі РФ Володимир Маркін.

"У ході розслідування кримінальної справи за фактами геноциду та масових вбивств громадян РФ на території Південної Осетії отримані і задокументовані неспростовні докази участі на стороні грузинських збройних формувань представників української націоналістичної організації УНА-УНСО", - сказав він.

За словами Маркіна, у рамках розслідування кримінальної справи отримано інформацію про те, що на стороні грузинських збройних формувань у війні "брали участь військовослужбовці регулярних військових підрозділів Міноборони України".

"Також не менш 200 членів УНА-УНСО, в тому числі за прізвищами Шаповал, Кучеренко, Шевченко, Матвеюк, Желтоконь", - зазначив представник СКП.

Маркін наголосив, що в ході слідства в приміщеннях центру "Антитерор" МВС грузинського анклаву, розташованого на території села Ачабеті Цхінвальського району, була виявлена польова форма, особисті речі, фотографії та інші документи "бійців української націоналістичної організації, а також бойові накази керівництва МВС анклаву про закріплення автотранспорту за представниками УНА-УНСО".

Крім того, повідомив Маркін, в ході російсько-грузинської війни були захоплені зенітно-ракетні комплекси "БУК-М" і "ОСА-АКА", які мають українське маркування.

"Згідно з отриманими в ході слідства документами вказані ракетно-зенітні комплекси проходили регламентне технічне обслуговування на українських оборонних заводах у травні 2008 року, тобто за два місяці до початку бойових дій у Південній Осетії", - сказав офіційний представник СКП РФ.

Він підкреслив, що для з'ясування всіх обставин участі представників УНА-УНСО і представників збройних сил України на стороні грузинських збройних формувань СКП РФ направлений відповідний запит про правову допомогу в компетентні органи України "відповідь на яке з вини української сторони до теперішнього часу не отримано".

У свою чергу, в УНА-УНСО не мають наміру коментувати цю інформацію.

"На жаль, у грузино-російській війні загони УНА-УНСО і окремі члени організації не брали участі", - сказав заступник голови УНА-УНСО Микола Карпюк.

Він підкреслив, що подібні заяви лунали вже неодноразово і не знайшли докази.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування