"Чорного трансплантолога" амністували

Вівторок, 25 серпня 2009, 16:13

Суд амністував ізраїльського хірурга Міхаеля Зіса, що проходив у справі про незаконну трансплантацію людських органів.

Відповідне рішення ухвалив Ворошиловський райсуд Донецька 20 серпня, повідомляє УНІАН із посиланням на адвоката Зіса Олега Курінного.

За його словами, до його підзахисного була застосована "амністія, яка була в 2008 році, у грудні".

Курінний уточнив, що Зіс все ще знаходиться в слідчому ізоляторі в Донецьку.

"Його не відпустили. Суд прийняв рішення звільнити з-під варти, але конвой і Управління УВС протидії торгівлі людьми не відпустили його і відвезли назад у СІЗО, мотивуючи тим, що він заарештований по екстрадиції", - вказав адвокат.

Курінний підкреслив, що "по Україні справа закінчена, вирок набуде чинності 27-28 серпня, і тоді Зіса мають право передавати Ізраїлю". "Чекаємо, коли набуде чинності вирок, і чекаємо екстрадиції до Ізраїлю - те, чого ми й добивалися", - констатував адвокат.

Він також зазначив, що його підзахисний "згоден з передачею його до Ізраїлю". "Враховуючи його стан здоров`я, він чекає і сподівається на те, що в Ізраїлі його підлікують", - додав Курінний.

Адвокат також висловив переконання, що "ми в принципі могли б доводити свою невинність і переконані, що змогли б довести свою невинність".

"Просто це пов`язано з тривалістю розгляду. Оскільки він не на волі, а в ізоляторі, то для нас це був такий компроміс, який нас влаштовував", - сказав Курінний.

Як відомо, Зіс був затриманий 12 жовтня 2007 року в Донецьку як фігурант справи про незаконну трансплантацію людських органів, яку розслідували спільно ізраїльські та українські правоохоронці.

4 серпня 2007 року з хірурга зняли обвинувачення в торгівлі людьми і інкримінували організацію злочину – підготовка до незаконної трансплантації.

21 серпня Ворошиловський райсуд виправдав Зіса. Крім того, суд прийняв рішення відмінити попередній запобіжний захід і повернути Зісу 17 тис. грн. застави. Проте після виправдувального рішення суду хірурга відвезли в СІЗО.

10 березня 2009 року Апеляційний суд Донецької області відмінив виправдувальний вирок, прийнятий 21 серпня 2008 року Ворошиловським райсудом.

Рішенням суду було оголошено про скасування виправдання Зісу і про направлення справи на новий судовий розгляд до того ж суду з іншим складом суддів. Повторний розгляд справи розпочався 30 квітня.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування