Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка кажуть, що звинувачення Москви - очікувана провокація

Вівторок, 25 серпня 2009, 18:38

Заява слідчого комітету при прокуратурі РФ - провокація.

Про це заявив перший заступник секретаря ради нацбезпеки і оборони Степан Гавриш в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Судячи з усього, заява слідчого комітету була досить очікуваним кроком у низці провокацій, адресованих і спрямованих проти України", - підкреслив Гавриш.

"Ми досить детально свого часу у відповідь на заяви РФ, політиків, державних органів і, перш за все, МЗС (РФ), перевіряли можливість участі українських громадян на боці Грузії у військовому конфлікті між Росією та Грузією, а також провели досить детальну перевірку всіх наших військових контрактів з Грузією", - нагадав Гавриш.

За його словами, російській стороні була передана ця інформація, в якій документально доведено, що Україна зайняла абсолютно нейтральну позицію під час збройного конфлікту між Росією та Грузією.

При цьому Гавриш додав, що до моменту бойових дій Україна активно співпрацювала у військово-технічній сфері з Грузією, оскільки ця країна не перебувала ні під режимом ембарго міжнародної організації, ні під режимом ембарго з боку РФ.

Він звернув увагу й на те, що Україна не перша країна, яка займалася поставками озброєнь Грузії. Разом з тим, за його словами, важку військову техніку Україна не постачала до Грузії.

"Тому все, що заявлено слідчим комітетом, який був спеціально створений, ми вважаємо, нічим іншим як виключно провокаційна пропаганда", - підкреслив перший заступник секретаря РНБО.

Гавриш також повідомив, що створено спеціальну робочу групу, яка перевірить інформацію, заявлену російською стороною.

За словами Гавриша, "очевидно, що, наприклад, під час бойових дій, під час конфлікту між Росією та Грузією, ні одного військовослужбовця, який брав участь (у конфлікті) з боку України, українського військовослужбовця в Грузії не було".

Гавриш також додав, що "там справді була група військовослужбовців, яка проводила спільні навчання з грузинськими військовими підрозділами, але на момент початку бойових дій вони отримали спеціальної телефонограму і протягом двох днів були евакуйовані".

"Тому на території Грузії, я запевняю вас, була дуже точна перевірка усіма спецслужбами України, яка координувалася РНБО, українських військових не було", - акцентував увагу Гавриш.

Говорячи про інших громадян, які добровільно могли виїхати до Грузії для участі в бойових діях, Гавриш сказав: "Ми перевірили всі можливі прикордонні режими перетину українського кордону задовго до початку бойових дій, під час бойових дій і ми не знайшли жодного доказу участі будь - або громадян у бойових діях безпосередньо ".

Крім того, він нагадав, що на території Грузії перебували представники українських заводів, які проводили регламентні та інші роботи.

"Їх було не так багато, і вони двома рейсами були доставлені через різні держави до України, евакуйовані під час бойових дій. Ніяких бойових дій не проводили", - зазначив перший заступник секретаря РНБО.

Він запевнив, що Україна прагне максимально відкрито інформувати російську сторону про свої дії в цьому плані.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування