Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Німецька прокуратура узялася за торгівлю органами з України

Середа, 26 серпня 2009, 08:35
Німецька прокуратура перевіряє інформацію щодо масового вивозу з України органів померлих.

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

Як відомо, раніше німецький часопис Spiеgel опублікував матеріал, в якому йшлося про те, що у Німеччині з кісток і хрящів померлих українців виготовляли трансплантати, які перепродавалися до Сполучених Штатів.

Прокуратура Німеччини не виключає відкриття кримінальної справи. Баварську фармацевтичну компанію Tutogen підозрюють у нарузі над померлими та незаконній торгівлі органами, зокрема, з України.

"Навіть якщо громадянин Німеччини скоїв злочин за кордоном, на нього поширюються норми німецького кримінального кодексу", - сказав у вівторок в інтерв’ю Spiеgel головний прокурор Баварії Йозеф Дюзель.

Компанія Tutogen спростовує незаконну діяльність. "Закиди про продаж трансплантатів тканин, які з’являються у пресі, є безпідставними", - йдеться у заяві баварської компанії. У Tutogen стверджують, що у своїй діяльності керуються німецьким законом про медичні засоби, який є одним із найсуворіших у світі.

В інформаційній брошурі фірми зазначається, що вилучення органів відбувається виключно за згодою родичів померлих донорів. Однак Spiegel стверджує, що родичів померлих нерідко вводять в оману щодо майбутнього використання вилучених органів. Також імовірне вивезення органів як "добровільних донорських пожертв".

Інформацію про продаж людських органів компанії Tutogen уже перевіряє СБУ.

Президент Фундації медичного права та біоетики України Ірина Сенюта зазначає, що в Україні заборонено торгувати трансплантатами. Українське законодавство щодо трансплантації органів виписано ретельно, але виконання законів слабке, цим і користуються міжнародні "чорні трансплантологи", каже вона.

Сенюта констатує, що продавати людські органи, крім кісткового мозку, в Україні заборонено, але можна бути донором, який безоплатно надає свій орган іншій людині.

Отримавши гроші за трансплантацію, сама людина або родичі померлого автоматично стають учасниками злочину, якщо не було доведено, що на них тиснули чи обманним шляхом змусили передати органи мерців іншим особам.

"Якщо немає згоди самого донора, то таку згоду письмово мають дати близькі родичі: другий з подружжя або рідня, яка проживала з людиною до її смерті. Якщо такої згоди немає, то це вже порушення процедури. І вже є підстава порушувати кримінальну справу", - зауважує Сенюта.

Юрист радить жертвам таких незаконних операцій якомога швидше звернутися до міліції та прокуратури. Відповідно до кримінального кодексу України, учасники незаконного бізнесу з торгівлі людськими органами можуть бути засуджені на 5-7 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування