Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мінздоров’я спростовує незаконну торгівлю органами

Середа, 26 серпня 2009, 11:21

Міністерство охорони здоров’я України спростовує інформацію про незаконну торгівлю органами померлих українців.

Мінздоров’я висловлює занепокоєння спробою деяких закордонних ЗМІ "дискредитувати українську владу неправдивими повідомленнями про те, що в Україні начебто відбувається незаконна торгівля органами померлих".

МОЗ повідомляє, що держпідприємство "Біоімплант" не провадить забір органів у померлих для трансплантації, а натомість займається виготовленням біоімплантатів.

"Трансплантат відрізняється від біоімплантата тим, що у першому випадку вилучаються органи, які повинні бути функціонуючими на момент їх пересадки реципієнту, тобто – живими, тоді як в разі біоімплантатів з анатомічних матеріалів за спеціальними технологіями виготовляються неживі похідні – засоби медичного призначення", - роз’яснює Мінздоров’я.

Нині в Україні понад 110 лікувально-профілактичних закладів, НДІ та інших медичних установ для надання спеціалізованої хірургічної допомоги з успіхом використовують біоімплантати, виготовлені з фрагментів донорських тканин для лікування хворих, зазначає МОЗ.

Діяльність, пов’язана з виготовленням біоімплантатів, регламентована в Україні законом "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині".

Головний трансплантолог МОЗ України О.Л. Кухарчук, коментуючи публікації німецького видання Spiegel про те, що у Німеччині з кісток і хрящів померлих українців виготовляли трансплантати, які перепродавалися до США, зазначив, що німецькі журналісти "не розуміють різниці між трансплантатом і біоімплантатом та не мають уявлення про українське законодавство в галузі трансплантації органів, тканин і клітин" – а вітчизняні ЗМІ "дублюють спотворену інформацію".

"Неодноразові перевірки ГПУ, МВС протягом 2004-2008 років не виявили порушень чинного законодавства з боку ДП МОЗ України "Біоімплант", - наголосив Кухарчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування